Watermanagement

Watermanagement
Imagine! Magazine sfeerbeeld | Alleen te gebruiken in Nederland

Slim inzetten op waterrecuperatie en -infiltratie

Het veranderende klimaat en de grote oppervlaktes aan verharding zorgen voor uitdagingen op het gebied van waterbeheer. De oplossing vraagt om een nieuwe, groenblauwe benadering van het inrichten van de openbare ruimte en het effectief en overtuigd terugwinnen van hemelwater.
 

Klimaatbewust ontwerpen

Droge zomers leiden tot een jaarlijkse daling van de grondwaterspiegel en bij hevige regenbuien worden we geconfronteerd met overstromingen als gevolg van de hoge mate van verharding. De oplossing ligt in maatregelen die gericht zijn op meer groen en andere manieren om regenwater op te vangen voor hergebruik of betere infiltratie in de bodem. Bouwen of verharden staat niet per se haaks op dat streven. Door slim te ontwerpen en doordachte keuzes te maken kunnen esthetiek, functionaliteit en klimaatbewustzijn met elkaar in overeenstemming worden gebracht.

Een bijdrage leveren aan infiltratie

Duurzaam omgaan met hemelwater betekent in de eerste plaats zoveel mogelijk regenwater lokaal laten infiltreren. Er zijn verschillende mogelijkheden om de infiltratie te bevorderen, zoals het aanleggen van een wadi of regenwatergracht, of het gebruik van waterpasserende verhardingen.

Met Aquata bieden we zo’n waterpasserende oplossing. De straatbaksteen is voorzien van afstandshouders, die een subtiele voeg van 6 mm creëren. Dankzij deze open voegen is ruim 13% van de verharde oppervlakte waterdoorlatend, wat ruimschots voldoet aan de minimale eis van 10% voor een waterdoorlatende verharding.

Daarnaast zorgt de waterpasserende voeg ervoor dat regenwater snel wordt afgevoerd, waardoor er sneller een droog oppervlak ontstaat en de kans op algengroei, mossen en onkruid vermindert. Aquata combineert zo intrinsieke duurzaamheid met de bekende esthetische kwaliteiten van kleiklinkers en de gewenste waterdoorlatendheid.

Bekijk de Aquata waterpasserende bestrating.

 

Maximale regenwaterrecuperatie

Het opslaan van regenwater om het vervolgens te hergebruiken voor diverse toepassingen is de weg die we moeten inslaan. Regenwater kan zowel bovengronds als ondergronds worden opvangen. Bovengronds kun je bijvoorbeeld een regenton plaatsen of een wadi aanleggen. Ondergronds kun je regenwater opvangen in een regenwaterput of met infiltratiekratten of -blokken.

Als infiltreren niet mogelijk is, is het tijdelijk bufferen van regenwater de meest geschikte stap om overbelasting van het riool bij hevige regenbuien te voorkomen. Regenwater dat wordt opgeslagen in een regenwaterput of -tank kan ook worden hergebruikt in huis, waardoor we zuiniger omgaan met de schaarse zoetwatervoorraden. Het overgrote deel van ons waterverbruik – zoals het doorspoelen van het toilet, wassen van kleding, besproeien van de tuin, schoonmaken en auto wassen – kan perfect worden uitgevoerd met regenwater dat minimaal is gefilterd.

Slim omgaan met regenwater in de tuin

Om zelf regenwater goed af te voeren, kun je bijvoorbeeld rooster- of sleufgoten naast je tuinpaden aanbrengen. Je kunt nóg een stapje verder gaan en het regenwater opvangen met een infiltratiesysteem, zoals de RainBloxx van ACO.

Dit duurzame, lichtgewicht infiltratiesysteem van steenwol slaat regenwater op om het tijdens droge periodes geleidelijk af te geven aan de tuin. Hier hoef je zelf niets voor te doen. Bomen, heesters en planten zuigen het grondwater zelf door het infiltratiesysteem op. Zo maak je je tuin klimaatbestendig.

ACO | referentie Varsseveld

Meer weten over de opvang en afvoer van hemelwater?