Productinformatie dakpannen

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen

Koramic keramische dakpannen kennen holle en vlakke varianten. Beide garanderen een perfecte bescherming van het dak en waterafvoer.

Holle en vlakke dakpannen

Ieder dakpanmodel heeft zijn eigen technische en esthetische karakteristieken. Daardoor is er voor elke dakvorm een passende dakpan. Voor een fraaie en functionele afwerking van het dak zorgen de keramische hulpstukken. Bekijk de Koramic dakpannen in de productzoeker.

Twee basismodellen

We onderscheiden bij keramische dakpannen twee basismodellen: de holle en de vlakke dakpan. De holle dakpan heeft een gebogen waterafvoerend gedeelte. De kopsluiting, de horizontale rand waar de pannen op elkaar aansluiten, loopt met de vorm van de pan mee.

De vlakke dakpan heeft een vlakke kopsluiting, terwijl het waterafvoerende gedeelte alle mogelijke vormen kan hebben. Wanneer de zijsluitingen bij dit model lager liggen dan het panoppervlak, moeten de pannen ‘in verband’ worden gelegd. Op basis van de vlakke en holle dakpan is een groot aantal modellen ontwikkeld. Elk model heeft zijn eigen technische en esthetische karakteristieken. Daardoor is voor elke dakvorm een passende dakpan te vinden.

Toepassingsgebieden

Keramische dakpannen zijn toepasbaar op vrijwel alle daken met dakhellingen van 15º tot 75º. Op hellende daken van 25º tot 50º worden keramische dakpannen het meeste toegepast. Daarvoor zijn meestal geen bijzondere voorzieningen nodig.

Voor daken met een flauwe dakhelling, minder dan 25º, zijn extra maatregelen in verband met waterdichtheid en ventilatie voor het onderdak nodig. Voor alle daken geldt dat ze conform het Bouwbesluit verankerd moeten worden. Ook zien we steeds vaker dat dakpannen worden toegepast als verticale gevelbekleding.

Een keramische dakpan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kopsluiting
  • Zijsluiting
  • Sluitrand
  • Nok of Neus (ophanging panlatten)
  • Wel
  • Dekrand
  • Diverse steunprofielen of groeven (t.b.v. productie)

Ook worden de volgende maten aangegeven:

  • Dekkende breedte
  • Lengte
  • Breedte
  • Werkende lengte
  • Latafstand

De kop- en zijsluitingen voorkomen dat bij neerslag vocht het dak binnendringt. De achterkant van de pan is voorzien van één of meer nokken waarmee hij aan de panlat kan worden opgehangen.

Behandelingmethodes en afwerkingen

Keramische dakpannen ondergaan tijdens de fabricage verschillende behandelingen. Bakken, smoren, engoberen en verglazen. Iedere behandeling zorgt voor een ander eindresultaat.

Natuurrood en Natuurrood+

Natuurlijke keramische kleur

Een intensieve voorbewerking van de klei gaat vooraf aan het drogen en persen van de dakpannen. Een gedroogde dakpan is grijs-bruin. Door het bakproces verandert de kleur in natuurrood.

De natuurrode dakpannen; Alegra 10, Alegra 12, Datura, Madura, Modula, Oude Holle Sinus, OVH Vario en VHV Vario hebben een + achter de kleur natuurrood. Door speciale nabehandeling van de pan kunnen we een stabieler kleurbeeld realiseren en de scherf verdichten waardoor vocht en vuil minder snel aan het oppervlak hechten. Hierdoor absorberen de natuurrood+ pannen minder water. Op die manier blijven ze veel langer schoon.

Gesmoord

Zuurstoftoevoer wordt stopgezet

Als de dakpan ‘gaar’ is, wordt de oven extra doorgestookt, gas blijft worden toegediend en de zuurstoftoevoer wordt stopgezet, hierdoor wordt zuurstof uit de metaalverbindingen in de klei omgezet. De pan wordt hierdoor grijsblauw van kleur. Voorts zijn kleurnuances tussen rood en blauwgrijs mogelijk.

 

Engobe

Kleipapje met metaaloxide

Na droging wordt de pan bespoten met een kleipapje van dezelfde samenstelling als de dakpan. Voor de kleur wordt er een metaaloxide aan het kleipapje toegevoegd. Tijdens het bakken verbindt deze substantie zich met de dakpan. Het resultaat is een gekleurde, minder poreuze pan.

 

Edel-engobe

Mix van engobe en glazuur

Een edel-engobe is een afwerking waarbij de samenstelling ligt tussen een traditionele engobe (op basis van klei) en een glazuur (op basis van glas). Ook aan deze suspensie kunnen kleurontwikkelde oxiden toegevoegd worden.

 

Verglaasd

Hoog aandeel glasfritten

Ook hier wordt de pan na droging bespoten met een kleipapje, echter nu met een hoog aandeel glasfritten (glasbestanddelen). De dakpan krijgt een glasachtige, harde laag. De keuze aan kleuren is bijna onbeperkt. Glazuur kan zowel glanzend als mat of half-mat zijn.

 

  • Bij dakpannen met een engobe- of glazuurlaag kunnen haarscheurtjes (netscheurvorming) voorkomen. Deze haarscheurtjes zijn toelaatbaar.
    Door het uittreden van zouten kan door de haarscheurtjes tijdelijk witte uitslag ontstaan. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit en verdwijnt door natuurlijke inwerking.
  • Geringe kleurnuancering is inherent aan keramische producten: het verdient daarom aanbeveling dakpannen uit meerdere pakketten door elkaar te verwerken.
 
àüp

Wil je meer informatie over onze dakpannen?

We verwijzen je graag door naar onze dakspecialist.

Referentieprojecten