Zorg voor voldoende ventilatie!

Een groot voordeel van goede ventilatie is het voorkomen van een rotte dakconstructie.

In één van mijn vorige tips vertelde ik hoe je een dak stormbestendig maakt met ventilatiepannen. Een ander groot voordeel van goede ventilatie is het voorkomen van een rotte dakconstructie. Een pannendak is als een paraplu: het water loopt er gewoonlijk vanaf, maar als het hard waait kan het er ook onder waaien. Een pannendakconstructie is niet hermetisch afgesloten. Je houdt altijd vochtinfiltratie van buiten. Bijvoorbeeld door regen, mist, stuifsneeuw en zelfs mogelijk door condensatie bij nachtelijke warmtestraling. Ook vanuit het huis komt er warme, vochtige lucht door de houten dakconstructie heen. Dat vocht moet zo snel mogelijk goed kunnen drogen, anders kunnen de houten onderdelen gaan rotten in je dak.

Kortom: goede ventilatie is ontzettend belangrijk.

Platte dakpannen

Zeker bij platte pannen adviseer ik altijd om ventilatiepannen te gebruiken. Bij een holle pan heb je namelijk nog ruimte tussen de vorst en de dakpan, maar platte dakpannen sluiten de nok helemaal af. Ventilatiepannen komen ongeveer 1 meter onder de nok en worden om de 1,5 meter gelegd, zodat het pannendak toch van dakvoet tot nok goed kan ventileren. Een dak moet kunnen ademen!

Over Antoine

Antoine Peters is Technisch Adviseur Dakpannen bij Wienerberger. Hij adviseert klanten over daktoepassingen en werkt mee aan productontwikkelingen. Heb je een vraag aan Antoine? Mail naar info.nl@wienerberger.com