Dienstverleningscentrum, Rucphen, Wienerberger - Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena

Één met de omgeving | Dienstverlenings-centrum, Rucphen

Het Dienstverlenings-centrum Rucphen werd genomineerd als ‘Gebouw van het jaar 2012’. De Twee Snoeken uit Den Bosch ontwierp een onderscheidend multifunctioneel gebouw. Een ontwerp dat opvalt én samensmelt met de omgeving.

Opvallend één met de omgeving

Het representatieve gedeelte is vormgegeven als één bouwmassa met een karakteristieke kap. De kap verspringt in hoogte, met één en twee bouwlagen. Het achtergelegen, hogere blok (vier lagen) biedt plaats aan kantoren en functionele voorzieningen. Voor de buitenruimte werd besloten het parkeren zoveel mogelijk uit het zicht te projecteren, mede via een half-verdiepte parkeeroplossing onder het complex. Het gebouw kreeg twee entrees: een ‘representatieve versie’ voor bezoekers die met de fiets of te voet komen en een functionele ingang die direct is gekoppeld aan de parkeerfunctie aldaar. Marcel van Dooren, van Elings Landschap b.v. uit Heeswijk Dinther, tekende mede voor de buitenruimte.

Wat waren de uitgangspunten?
Van Dooren: “Voor het DVC is onderscheid gemaakt in een duidelijke entree naar de straatzijde en een functionele ruimte aan de achterzijde. De entree voor bezoekers leidt naar een verblijfsruimte. Een fietsparkeervoorziening in een sfeervolle setting stimuleert het thuislaten van de auto. De achterzijde is een omsloten terrein met ruimte voor 114 parkeerplaatsen. In verhouding tot het gebouw en de groene omgeving leverde dit veel verharding op. De uitdaging was een sfeervol ontwerp te maken in de beschikbare ruimte.”

“Rucphen is een heideontginningsgebied. Dat landschap was de bron. Aan de voorzijde kwam een verhoogd gelegen glooiende heidetuin met karakteristieke beplanting. De verharding verwijst in zijn kleur naar de in dit heidelandschap horende stuifduinen. Aan de achterzijde is het rationele patroon van de parkeervoorziening vertaald in sfeervolle kleurnuances - de gebruikte kleuren verwijzen naar de bloeiende heide. Het onderscheid tussen de parkeervakken en voetpaden is gemaakt door kleur en legpatronen. Zo is het voetpad uitgevoerd in gele bakstenen in halfsteenverband, als verwijzing naar de zandpaden op de heide. Ook is hier is de beplanting karakteristiek en het versterkt de visie.”

“We hebben referentiebeelden gezien op de site en in de documentatie. Ruud Knipping van Wienerberger hielp met de juiste samenstelling van de verschillende stenen. Dan heb je het over de percentages en verhoudingen. De mogelijkheden met de kleurnuances inspireerden ons om een extra dimensie aan een beperkte ruimte te kunnen geven. De samenwerking was sowieso prettig: we konden aan onze opdrachtgever steeds mooie voorbeelden overleggen.”

Opdrachtgever: Gemeente Rucphen
Architect: Elings Landschap B.V., Heeswijk-Dinther
Aannemer: Van Esch, Berkel-Enschot
Sorteringen: Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena - Wienerberger

Dienstverleningscentrum, Rucphen, Wienerberger - Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena
Dienstverleningscentrum, Rucphen, Wienerberger - Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena
Dienstverleningscentrum, Rucphen, Wienerberger - Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena
Dienstverleningscentrum, Rucphen, Wienerberger - Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena
Dienstverleningscentrum, Rucphen, Wienerberger - Mix DF: Nero, Omber, Paviona en Siena