Baken aan de dijk | Gemeentehuis Dalfsen

Aan de rivier de Vecht staat het nieuwe gemeentehuis van Dalfsen: een gezamenlijk onderkomen voor de gefuseerde gemeentelijke organisaties van vijf dorpskernen. Als eerstgebouwd onderdeel van de ontwikkeling van het waterfront, verbindt het gemeentehuis het bestaande dorp met de weidse landerijen langs de rivier. Het gebouw kreeg de schaal van een statig landhuis en een glooiende gevel in verticale stroken van bakstenen metselwerk.

Baken aan de dijk

De plek had een krachtig gebaar nodig, zo stelt Ivan Ezerman van I’M architecten. ‘Het programma was omvangrijk, te groot voor de bestaande gemeentehuizen in de dorpskernen. De gekozen locatie was belangrijk voor de keuze om een groot object te maken en niet geforceerd te refereren aan de kleinere schaal van de dorpsbebouwing. Deze prominente plek verdient een flink gebouw, een groot element dat bij gratie van zijn omgeving kan bestaan.’ Het nieuwe gemeentehuis is de eerste aanzet tot de ontwikkeling van deze uitbreidingslocatie aan het waterfront van de Vecht, met plannen voor winkels en woningen. ‘Omdat het gebouw buiten de dorpskern ligt, vonden we dat het gemeentehuis de eigen buitenruimte moest kunnen omvatten. Bij festiviteiten moet er een “omsloten” plein zijn.

Dat verklaart de vorm van de plattegrond: als ware het een zwerfkei met een groot gat erin’, vertelt Ezerman. Het verklaart ook de keuze voor de materialisering van de gevel: stroken van bakstenen metselwerk boven een glazen plint. De glazen plint geeft het gebouw - gezien vanaf het dorp - een zekere openheid, een lichte basis voor een robuust volume van twee verdiepingen daarboven.
 
Subtiel schaduwspel
Het voorplein opent zich naar het dorp en is omkaderd door een poort, die ook in metselwerk is uitgevoerd. Ezerman: ‘De poort heeft een tweeledige functie. Het is de afbakening van het voorplein voor bezoekers vanuit het dorp. Maar wanneer de bezoeker het gemeentehuis verlaat, is de poort als een lijst van een schilderij van de oude dorpskern. Dat soort doorzichten hebben we ook in het gebouw toegepast: als je binnenkomt, is er aan de rechterhand een groot raam dat uitzicht biedt over het waterfront.’ Het gebouw is iets opgetild ten opzichte van het maaiveld door de parkeergarage eronder aan te leggen.

Hierdoor is het uitzicht vanuit het gemeentehuis over de dijk onbelemmerd.
De gevel kreeg een grilligheid als de natuur zelf. Over de hoogte werd de gevel verdeeld in verticale stroken, die op subtiele wijze wisselend naar voren en naar achteren hellen. ‘Het schaduwspel dat hierdoor ontstaat is heel interessant’, vertelt Ezerman. ‘Het geeft het gebouw een zekere aaibaarheid, het maakt het toegankelijker.’ De elementen zijn gemaakt van geprefabriceerd metselwerk en uitgevoerd met een mix van baksteen in de kleuren variërend tussen bruin en zandkleur. Het metselwerk is gecombineerd met koperen elementen en koperkleurige kozijnen. ‘Als je door de oogharen kijkt, zijn dat de kleuren van het omringend landschap’, verklaart de architect.
 
Architectenbureau: I’M architecten, Deventer
Terca gevelbakstenen: Mix van Akelei, Oleander (project specifiek) en Pioenroos, handvorm, waalformaat - Wienerberger Erlecom