Carte blanche voor tuingroen | Privé-project, Sint-Martens-Latem

Sint-Martens-Latem is een residentieel dorp aan de rand van Gent. Privacy, rust en levenskwaliteit staan er centraal. Statige woningen kijken er uit op de Leie of op het golfterrein. Ooit was het de geliefde pleisterplaats van tal van kunstenaars, die we nu als de Latemse School aanduiden. Grote namen als Gustave Van de Woestyne, Valerius De Saedeleer, Albijn Van den Abeele, Constant Permeke en George Minne vonden er hun inspiratie langs de Leieboorden. Groen en natuurschoon heeft er steeds een prominente plaats bekleed. Op deze bevoorrechte plaats mocht Philippe Dejonghe een tuin ontwerpen en aanleggen.

Carte blanche voor tuingroen

Een avontuurlijk parcours
Sommige jongeren willen na hun studies eerst een tijdje de wijde wereld verkennen voordat ze zich definitief settelen. Bij Philippe Dejonghe uit het West-Vlaamse Beveren-Leie duurde deze avontuurlijke fase ruim 8 jaar. Met een universitair sportdiploma op zak kwam hij in contact met vreemde culturen en nationaliteiten als sport- en ski-instructeur en later als PR- en animatieverantwoordelijke bij enkele internationale hotelketens. Op zijn dertigste besloot hij zijn leven een andere wending te geven en keerde hij terug naar zijn geboortestreek.
 
De roep van de natuur gevolgd
Van zijn vader, die architect is, heeft hij een feilloos gevoel voor vormen, volumes en verhoudingen geërfd. Bovendien is hij altijd gepassioneerd geweest door de natuur. Twee bepalende factoren die hem deden besluiten om iets met tuinen te gaan doen. Na de nodige stages en opleidingen waagde hij de stap. Eerst op het vlak van onderhoud en later als tuinaannemer en -ontwerper. Nu, 6 jaar later, beschikt hij over een team van 5 medewerkers en verzorgt hij totaalprojecten, inclusief metselwerk, verharding, elektriciteit en automatische poorten. Voor de ontwerpen werkt hij samen met zijn vaste tuinarchitect Bert Van Wehaege.
 
Ingeschakeld van bij de ruwbouw
De opdracht die ze kregen in het residentiële kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem stelde hen, als kleine en jonge onderneming, voor de nodige uitdagingen. We spreken over een zeer ruime woning op een perceel van 4.000 m². Het betrof hier een vroegere laaggelegen weide met aangrenzend bos, waardoor eerst flink gerooid moest worden. Ook werden 200 vrachtwagens met aarde aangevoerd om de grond voldoende op te hogen. Het is steeds een voordeel als de tuinarchitect in een tamelijk vroeg stadium van de bouwwerken wordt ingeschakeld, maar hier was het wel heel vroeg. De ruwbouw was pas opgestart, waardoor het soms moeilijk was om enkel op basis van het bouwplan de latere woningvolumes volledig te kunnen inschatten. Ook de permanente aanwezigheid van vrachtwagens en bestelwagens van de bouwonderneming en de afwerkers was soms vrij hinderlijk bij de tuinaanleg. Toch slaagde Philippe Dejonghe erin om na 4 maanden met een team van 3 man de tuin naar volle tevredenheid op te leveren.
 
Carte Blanche
Qua ontwerp is de woning vrij klassiek met veel elementen uit het landelijke wonen en verwijzingen naar de pastoriestijl. Ze slingert zich over de hele lengte van het perceel, met zowel aaneensluitende als losse volumes en elementen, zoals het woongedeelte, parking, terrassen, een zwembad, een poolhouse. Philippe Dejonghe: “Bij dit tuinproject kregen we carte blanche van de bouwheer, op voorwaarde natuurlijk dat we de bouwstijl van de woning respecteerden. In eerste instantie kwam het er voor ons op aan om met het tuinontwerp alle elementen van de woning op een vloeiende en logische manier met elkaar te verbinden. De ruime terrassen met aansluitende tuinkamers vormden een ideaal bindmiddel. We kozen hier voor een combinatie van blauwe hardsteen in ruim bemeten tegels van 60 x 60 cm en voor de Terca straatbaksteen Oliva getrommeld van Wienerberger. Deze laatste harmonieerde perfect met de gevels en vormde een mooi contrast met de blauwe hardsteen. Persoonlijk maak ik vaak gebruik van straatbakstenen. Het is een duurzaam bestratingsmateriaal, bijzonder slijtvast voor opritten en onderhoudsarm. Bovendien is er een ruim aanbod aan mooie kleuren en zijn speelse en originele legverbanden mogelijk. De 300 m² straatbakstenen die we hier verwerkt hebben, zijn in halfsteensverband gelegd. Op bepaalde plaatsen gebruikten we de ‘enveloppe-vorm’, waarbij we de plaatsing beginnen aan de randen en eindigen in het midden. Verder werden de straatbakstenen ook overal gebruikt om kanten in een dubbele streklaag te maken, als overgang naar het Vittel grind of als afboording van de gazons.”
 
EEN ‘VOLGROEIDE’ tuin bij oplevering
Bert Van Wehaege:” Bij dit ontwerp hebben we voor duidelijke zichtassen gekozen die de  uinkamers, terrassen en bouwvolumes aan elkaar binden. Omdat de opdrachtgevers snel een volwassen tuin wilden, hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van grotere exemplaren bomen, heesters en struiken, vooral bladhoudend en groenblijvend. Hierdoor behoudt de tuin ook zijn structuur in de winter. Het beplantingsschema voorzag hoofdzakelijk in Prunus lusitanica, Rhododendron, Buxus en Taxus bollen en Quercus ilex tegen de inkijk. Verder hebben we het zicht bij het oprijden vooraan de woning willen vrijwaren door de parkeerplaats voor de bewoners achter de woning te voorzien”. Straatbakstenen behoren overduidelijk tot de favoriete materialen van Philippe Dejonghe. Ook in zijn kleinere tuinontwerpen maakt hij er overvloedig gebruik van.
 
Tuinontwerp- en aanleg: Philippe Dejonghe (Beveren-Leie, B)
Tuinarchitect: Bert Van Wehaege (Kruishoutem, B)
Opdrachtgever: Privé
Gebruikte straatbakstenen: Oliva getrommeld WF - Wienerberger
Gelegde oppervlakte: ca. 300 m²
Voltooiing: 2008