Een nieuw woongebied in Zürich nadert zijn voltooiing en omvat dertien gebouwen. Cluster-Haus is een gebouw met vijf verdiepingen met een monolithische constructie, waarbij hoog isolerende binnenmuurstenen zijn gebruikt voor de dragende muren. De architecten wilden niet zomaar weer een stuk vastgoed bouwen, maar in plaats daarvan een nieuw kwartier creëren. Dit project staat voor een nieuwe manier van wonen en kan een voorbeeld zijn hoe we in de toekomst in stedelijke gebieden samen kunnen leven. Het gebouw biedt een variëteit aan zogenaamde clusterappartementen: een nieuw soort grote, gedeelde appartementen die nieuwe manieren van wonen mogelijk maken, zoals het samenwonen van meerdere generaties. Diverse kleine clusterflats met een gedeelde keuken zijn voorzien van een sociale woonruimte voor oudere mensen, alleenstaande ouders en studenten. De benedenverdieping is bestemd voor de gehele gemeenschap en doet dienst als gemeenschapsruimte met een zone met werkruimtes voor artiesten en startende ondernemers.
 
Architect: Duplex Architekten AG, Zwitserland
Locatie: Zürich, Zwitserland
Oplevering: 2014
Nominatiecategorie: Special Prize
Bestemming van het gebouw: Cluster appartementen voor meerdere generaties
Vloeroppervlak: 6.885 m², alle gebouwen A-M 77.500 m²
Steensoort: Met perliet gevulde binnenmuurstenen

Duplex Architekten
Duplex Architekten
Duplex Architekten
Duplex Architekten
Duplex Architekten
Duplex Architekten