Context inspireert eigentijdse textuur | Spilcentrum 't Hofke

Spilcentrum ’t Hofke ligt in een beschermde groenzone. De textuur van de omgeving zie je terug in de materiaalkeuze en bijzondere verwerking hiervan: een combinatie tussen verticaal metselwerk en verticale houten delen. Het project leverde UArchitects diverse internationale nominaties op, onder andere voor de architectuur(scholen)prijs, de houtprijs van het World Architecture Festival 2014 en de Dirk Roosenburgprijs 2015.

Context inspireert tot een eigentijdse textuur

Het project is een combinatie van verticaal metselwerk en verticale houten delen. “De combinatie tussen hard materiaal en een zacht materiaal vinden we spannend”, licht Terzibasiyan de keuze voor verschillend materiaal toe. “Hout is zacht, dat is beschadigbaar. Baksteen is hard. Waar wij in geïnteresseerd zijn, is niet het ornament, maar de textuur van de oppervlakte.”

Inspiratiebron
“De keuze voor baksteen heeft ook te maken met de voormalige school”, legt Terzibasiyan uit. “Deze was van baksteen, traditioneel gemetseld en wit gekeimd. Wij kozen echter voor een verticaal metselverband, als referentie naar de textuur van de bomen in de omgeving. Het is heel typerend dat deze bomen met rieten matten zijn beschermd tegen uitdroging. Dat is ook de inspiratiebron geweest voor het hout dat we hebben toegepast.” 

Veel textuur
Van Vugt licht de keuze voor baksteen verder toe: “Een baksteen is kleinschalig. Het heeft veel textuur, door de voegen en het reliëf zelf. Wij vinden dat ook wel vriendelijk en passend bij een school. De kinderen komen toch dichtbij het gebouw. Dan is een gebouw met veel textuur en beschaduwing vriendelijker en aaibaarder dan een gebouw met een hard oppervlakte zonder schaduw of belijning.”
“Aan de kopse zijde van het gebouw is de steen klamp verwerkt”, gaat Van Vugt verder. “Hierdoor komt het logo van Wienerberger in zicht. Eigenlijk is het gewoon toeval. We wilden bij het omgaan van de hoek de baksteen gewoon zo laten staan.”

Link met het verleden
Over het eindresultaat zijn zowel de medewerkers en kinderen van ‘t Hofke als de buurtbewoners heel enthousiast. Van Vugt vertelt: “Mensen leggen de link tussen wat er voorheen stond en wat er nu staat. Soms bewust, soms onbewust. Dat is wel mooi. Dan werkt een gebouw. Dan omarmen ze dat eerder in de buurt en dat is hier ook gebeurd. Ik denk dat dat een meerwaarde heeft.”

Opdrachtgever: SKPO, Eindhoven
Architect: UArchitects, Eindhoven
Constructeur: Van de Laar, Eindhoven
Aannemer: Nieuwenhuizen Daandels Bouw, Uden
Gevelbakstenen: Euroa handvorm waalformaat – Wienerberger Erlecom
Oplevering: 2013
Fotografie: Daan Dijkmeijer