Drie ‘keien’ en een luchtbrug in een natuurlijke omgeving | Brede School West, Leiderdorp

Hoe ontwerp je een nieuw, multifunctioneel complex voor twee verschillende scholen, een kindcentrum en een sporthal dat past in een parkachtige omgeving en dat voldoet aan alle eisen en wensen van gemeente, gebruikers én omwonenden? Het antwoord staat aan de Leeuwerikstraat in Leiderdorp.

Drie ‘keien’ en een luchtbrug in een natuurlijke omgeving

Het nieuwe complex biedt aan de ene kant onderdak aan Kindcentrum De Hoftuyn, met de Prins Willem Alexanderschool, een Peuteracademie en voor- en naschoolse opvang en vakantieopvang van Stichting Kinderopvang Leiderdorp (SKL). Aan de andere kant staat de nieuwe Daltonschool De Leeuwerik. De verbindende schakel in het midden bestaat uit een sporthal en diverse wissellokalen. Leerlingen en leraren kunnen er van beide kanten naartoe via een luchtbrug. 
 
Architect Peter Scholl: “De Leeuwerik heeft naast een hoofdentree vier andere entrees die toegang geven tot telkens vier ruimtes met leerpleinen. Ze komen uit op het centraal gelegen theater. We hebben daarmee de principes van het Daltononderwijs meegenomen in onze ideeën. Leerlingen hebben er veel vrijheid, dus elke ruimte heeft een onderwijsfunctie. De Prins Willem Alexanderschool kent een traditionele benadering. Met alleen een hoofdingang en klassen rondom een centrale aula.”
 
De architect koos voor bescheiden tinten. “Wij willen kinderen benaderen op een volwassen manier. In onze visie brengen zij zelf de kleur mee.” Buurtbewoners wilden geen massief scholencomplex in ‘hun’ park. De luchtbrug was ook hiervoor de oplossing. “Je kunt door het park heen kijken richting de waterpartij erachter. De gebouwen liggen er als drie grote keien.”
 
Het complex gaat op in zijn natuurlijke omgeving. “Baksteen, in dit geval in combinatie met hout, is dan bij uitstek geschikt. De mix van lichtbrons en lichtbrons gesinterd van Wienerberger, past bij de stenen die gebruikt zijn in de aangrenzende jaren-60-huizen. In baksteen zit leven, het heeft zeggingskracht. De kleur en de bezanding geven een warme, natuurlijke tekening. Beide scholen hebben een horizontaal wildverband. Bij de sporthal hebben we gewerkt met verticale ribben en groeven, afgeleid van de cannelures op Griekse en Romeinse zuilen. Dat zorgt voor een mooi spel van licht en schaduw op de gevel.”
 
Opdrachtgever: Gemeente Leiderdorp
Projectmanagement: VKZ, Bilthoven
Architect: Frencken Scholl Architecten, Maastricht
Aannemer: SMT Bouw & Vastgoed, Den Bosch
Landschapsontwerp: Carin Jannink Landschap en Stedenbouw, Rotterdam
Gevelbakstenen: Mix Lichtbrons en Lichtbrons gesinterd waalformaat – Wienerberger Thorn
Oplevering: 2014
Fotografie: Bob Barten