Duurzaamste stadhuis van Nederland | Almelo, Gemeentehuis

Een blikvanger voor Almelo, 20.000 vierkante meter oprechte ambitie. Getekend door het Rotterdamse Kraaijvanger en waargemaakt door de gemeente. De gemeente Almelo is nu dan ook de trotse bewoner van het meest duurzame stadhuis van het land.

Het duurzaamste stadhuis van Nederland

Het stadhuis is op vele manieren verbonden met de stad. Grote vensters, ook in de raadzaal, richten zich op historische architectonische iconen. Het wapen van de stad is in het stucwerk verwerkt. In de publiekshal is een stadsplattegrond in de vloer geëtst. Naast de transparante plint en de grote vensters is het gebouw zo toegankelijk mogelijk vormgegeven. Met daarvoor een heldere buitenruimte, ontworpen door gemeentelijk stedenbouwkundige Mart IJspeerd en landschapsarchitecte Wanda Roskam.
 
Warme uitstraling
Gebouw en plein ademen in alles de duurzame gedachte. Roskam: “Het plein is duurzaam want voorzien van gebakken bestrating. Keramiek geeft een warmere uitstraling.”Het stadhuis zelf heeft een WKO-installatie. LED-verlichting en daglichtsensoren besparen jaarlijks zo’n 100.000 kWh elektriciteit. Voor de lichtinval zijn de gevels van het gebouw optimaal georiënteerd op de zon. Betonkern-activering en warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling. De open inrichting van de twee kantoortorens stimuleert flexibel werken. De torens komen ’samen’ rond een centrale vide die als ontmoetingsgebied fungeert.

Groen dak
Parkeren gebeurt bovenop het dak van de plint. Hier bevindt zich een parkeerdek dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. De plint krijgt een grotendeels groen dak, dat de omwonenden een aangenaam uitzicht biedt. De representatieve functies bevinden zich in de laagbouw, waarvan de uitnodigende publiekshal de route van binnenstad naar station begeleidt. Een monumentale trap leidt in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping met een weids uitzicht op de stad. Hier zijn ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum te vinden.
 
Waterboulevard
Het stadhuis ligt voor een nieuw plein in het groen en aan het water. Almelo had ooit de grootste katoenhaven van Europa en het water wordt nu, met het project Waterboulevard, aan de stad teruggegeven. Het parkeerterrein voor het stadhuis kreeg haar historische waterfunctie terug en werd weer onderdeel van het oude Overijssels Kanaal. Aan het water kwamen verlaagde kades met een paarsrode klinker. Roskam: “In keiformaat. Grove, stoere jongens, gelegd in elleboogverband.” Voetgangers op de stoepzones lopen voortaan op Padova’s. “Die sortering ligt ook bij het station en die lijn is doorgetrokken. ”Met de zwarte Nero ten slotte zijn de parkeerstroken voor motoren en scooters aangegeven. Het stadshuisbruggetje is ontworpen door Buro Stoep en de Egbert Gorterbrug is ontworpen door RHDHV en uitgevoerd door Salverda.
 
Ontwerp: Gemeente Almelo
Opdrachtgever: Gemeente Almelo
Sorteringen: Wienerberger – Padova vormbak dikformaat,
Nero vormbak dikformaat en Bruno vormbak keiformaat
Realisatie: 2015