Marziale HV WF

Nieuw hart voor de wijk | Dr. Struyckenplein, Breda

Het Dr. Struyckenplein is onderdeel van een stedenbouwkundig plan uit de jaren 50 en 60. Het symmetrisch gevormde plein dankt zijn naam aan de Dr. Struyckenstraat, die het doorkruist. In de loop der jaren is de uitstraling maar ook de gebruikswaarde van beide delen van het plein echter in het slop geraakt. Om het tij te keren is het plein grondig aangepakt. Ad Vingerhoets, projectleider bij corporatie WonenBreburg, is nauw betrokken bij deze herontwikkeling.

Het nieuwe hart van een herstructureringswijk

Het Dr. Struyckenplein is onderdeel van een stedenbouwkundig plan van architect Peutz voor de naoorlogse wijk Heuvel. Vingerhoets: “Heuvel is een herstructureringswijk. In het ontwikkelingsplan staat onder andere dat het voorzieningenniveau op peil moet komen. Op het Dr. Struyckenplein trokken winkels voor dagelijkse voorziening weg. Om het tij te keren is het plein grondig aangepakt.”

Drie blokken
Het plein kent nu drie blokken, met commerciële functies in de plint en daarboven woningen. “Het grootste is het ‘winkelblok’, met twee supermarkten en andere winkels voor de dagelijkse boodschappen. Aan de andere kant van de Dr. Struyckenstraat liggen twee kleinere volumes: het ‘maatschappelijk blok’ met onder andere een sportschool en horeca en een blok voor zakelijke dienstverlening.”

Gebouwen voegen zich in hun omgeving
De architectuur is vooral gericht op de Dr. Struyckenstraat, die het plein doorkruist. De lijn van de straat is doorgetrokken in de bebouwing, die als het ware diagonaal wordt doorgesneden. “Een gebouw moet zich voegen naar zijn omgeving”, aldus Vingerhoets. “Daarom zijn de gebouwen ook alzijdig gemaakt, dus zonder voor- en achterkant.”

Aansluiting bij bestaande gevelstenen
Vanwege de omgeving is expliciet gekozen voor baksteen als gevelmateriaal. “Het Dr. Struyckenplein grenst aan woningen van de architect Peutz met een zogenoemde ‘aaibare gevel’ in een bijzondere textuur. De nieuwbouw op het plein moest hierbij aansluiten. Daarom is gekozen voor de handvorm baksteen Thorn Marziale WF van Wienerberger. Deze hebben een moderne uitstraling en een kleur die aansluit bij bestaande bebouwing.”

Grote aantrekkingskracht
Door de omvang was de herontwikkeling van het Dr. Struyckenplein een meerjarenplan. “Eind 2014 worden de laatste woningen pas opgeleverd, maar de eerste reacties zijn positief. Het Dr. Struyckenplein wordt in elk geval weer gezien als het hart van de wijk Heuvel, precies zoals het ooit door architect F.P.J. Peutz bedoeld is.”  

Opdrachtgever: Woningcorperatie WonenBreburg
Architecten: Locus Architecten, Leiden - Architectenburo JMW, Tilburg -
MIX Architectuur, Ede
Aannemer: De Nederlandse Bouw Unie, Etten-leur
Ontwikkelaar: Ontwikkelingscombinatie Dr. Struyckenplein vof - bestaande uit Nederlandse Bouw Unie en Woningcorporatie WonenBreburg
Gevelbakstenen: Marziale handvorm waalformaat – Wienerberger Thorn
Oplevering: 2014

Marziale HV WF
Marziale HV WF
Marziale HV WF
Marziale HV WF