Gevel op basis van Excelbestand | Privé woning in het Belgische Veldegem

Met een grote privacywens midden in het Belgische Veldegem krijgt de gevel vanzelfsprekend een prominente rol. Architecten Dries Vens en Maarten Vanbelle gingen met deze wens aan de slag en vonden een creatieve oplossing. Japanse behangpatronen dienden als inspiratie voor de gevel van deze privé woning. Een Excelbestand hielp de aannemer met de uitvoering.

Gevel op basis van Excelbestand

Er waren behoorlijk hoge eisen gesteld door de toekomstige bewoners. Met name de wens tot zo min mogelijk inkijk was een hele uitdaging tussen de bebouwing waar de nieuwe woning zou komen te staan. De bewoners wilden echter ook hun droom van een gezin met vier kinderen in dit huis kunnen verwezenlijken. Dat, plus een krap budget, maakte het project voor de architecten niet bepaald gemakkelijk.
 
Privacy
Om aan de privacywens van de bewoners te voldoen, is er gekozen voor een beperkt aantal ramen. Om boven toch daglicht binnen te krijgen, is een speciale dakconstructie gemaakt. Er zijn twee metalen liggers geplaatst waar A-frames op gelast zijn. In de open zijkanten is beglazing geplaatst, zodat ze elk uitzicht bieden op een ander punt van het kompas.

Japans behangpatroon
Door het beperkte aantal ramen bepaalt de gevel het aanzicht van de woning. Hier moest dus iets speciaals mee gedaan worden. De architecten werden bij het ontwerp van de gevel geïnspireerd door een Japans behangpatroon met schilderachtige vlekken. Het idee ontstond om het patroon door middel van reliëf in de gevel te verwerken.

Om dit patroon in de gevel te verwezenlijken, is het patroon eerst uitgewerkt in een Excelbestand. Hierin werd aangegeven welke bakstenen in welke rij moesten uitsteken en welke niet. De aannemer heeft de stenen vervolgens volgens deze instructies gemetseld, zodat het gewenste patroon werkelijkheid werd. Het patroon zorgt voor een expressieve geveltextuur.

Droomhuis
Naast de sterke privacywens, hadden de bewoners ook de wens om met een gezin met vier kinderen in het huis te kunnen wonen. Om het huis toekomstbestendig te maken, is de interne indeling van het huis flexibel gemaakt. Zo hebben de bewoners de vrijheid om het huis aan te passen op hun woonsituatie. Tot slot sluit deze flexibiliteit ook aan bij het budget van de bewoners. Afhankelijk van de financiële ruimte kunnen ze extra ruimtes creëren en de indeling aanpassen.
 
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Atelier Vens Vanbelle, Gent (BE)
Gevelbakstenen: Etna vormbak waalformaat – Wienerberger Erlecom
Oplevering: 2010