Philipsdorp, Eindhoven

Grootschalige renovatie | Vooroorlogse woonwijk

Aan het begin van de twintigste eeuw was er een enorme behoefte aan woningen voor arbeiders. Philips kocht daarom een stuk land naast de oorspronkelijke gloeilampenfabriek in Eindhoven om een fabrieksdorp te bouwen. Om de woningen in de vooroorlogse buurt in ere te herstellen, is corporatie Woonbedrijf in 2012 een grootscheepse renovatie gestart.

Historisch hart van Eindhoven

“Philipsdorp is een van de grote wijkvernieuwingsprojecten binnen de gemeente Eindhoven”, vertelt Jorg van Waas, vastgoedontwikkelaar bij Woonbedrijf. Roel Simons, architect bij Architectenbureau BouwhulpGroep, was als architect-adviseur betrokken bij de renovatie van Philipsdorp: “Er is een historisch onderzoek naar de wijk gedaan om te kijken wat er vroeger was, welke historische elementen ondertussen zijn weggehaald en wat hiervan teruggebracht zou moeten worden.”
 
Renovatie voor veertig jaar
Voorafgaand aan de renovatie is door Woonbedrijf en een projectgroep van bewoners een kaderdocument opgesteld met de ambities voor de wijk. “Het uitgangspunt voor de renovatie was dat de woningen nog zeker veertig jaar mee moeten gaan”, deelt Van Waas mee. “We wilden de bouwtechnische, bouwfysische en woontechnische kwaliteit verbeteren. Ook de functionaliteit van de woning en het wooncomfort moest beter”, legt Van Waas uit.
 
Beschermd stadsgezicht
Een ander belangrijk uitgangspunt voor de renovatie was het herstel van de cultuurhistorische waarde van de wijk. Sinds 2003 geldt voor Philipsdorp een beschermd stadsgezicht. “Op basis van het onderzoek is een beeldkwaliteitsplan opgesteld als belangrijk uitgangspunt voor de renovatie”, legt Van Waas uit. “Philipsdorp is natuurlijk een icoon voor de stad Eindhoven”, vindt Simons. “Het is eigenlijk een dorp in een stad. Dat dorp is nu als geheel aangepakt, dus dat staat heel mooi als traditioneel stukje in een modern Eindhoven.”
 
Intensief traject
De renovatie betreft 771 woningen. Het grootste deel van deze woningen is al opgeleverd. “Voor de bewoners is het een heel intensief traject”, vertelt Van Waas. “Ze moeten drie maanden naar een wisselwoning. Daarna kunnen ze weer terug naar hun eigen woning, die in de tussentijd helemaal verbouwd is. Achteraf horen we gelukkig dat ze bijzonder tevreden zijn met het resultaat”, aldus Van Waas.
 
 
Opdrachtgever: Woonbedrijf, Eindhoven
Architect: BouwHulpGroep, Eindhoven
Gevelbakstenen: Rood kolengestookt vormbak Renova - Wienerberger Bemmel
Dakpannen: Tuile du Nord 44 blauw gesmoord en natuurrood - Wienerberger Pottelberg
Oplevering: 2017

Philipsdorp, Eindhoven
Philipsdorp, Eindhoven