Historische archieven in een modern jasje | Rijksarchief Brugge

Het Rijksarchief in Brugge is één van de belangrijkste stedelijke archiefdepots in Europa. De huisvesting hiervan was echter flink verouderd. Daarom besloot het Rijksarchief in 2010 om uit te breiden. Na twee jaar van ontwerpen en bouwen is het eindresultaat een nieuw modern gebouw dat uitstekend past bij de bestaande Brugse architectuur.

Historische archieven in een modern jasje

Modern gebouw met een historisch jasje
De uitbreiding van het Rijksarchief is een ingrijpend project. Het omvat enerzijds een nieuw, modern gebouw voor het kilometerslange archief en de publieke ruimtes. Anderzijds gaat het om de renovatie van het Rode Kruisgebouw en de voormalige Rijkswachtkazerne voor kantoren en vergaderruimtes. Het oude en het nieuwe gebouw zijn met elkaar verbonden door een plein. 

Een stapel papier
De architectonische uitdaging was groot. Het nieuwe archiefgebouw moest namelijk niet alleen een sterke identiteitswaarde hebben, maar ook passen bij het typische karakter van werelderfgoedstad Brugge. Salens Architecten ging deze uitdaging aan en gaf het gebouw een sterke eigen identiteit. Inspiratie deed zij op bij de functie van het pand, namelijk: een stapel papier. Deze verwijzing wordt in het project vertaald door het toepassen van lange gevelbakstenen. Door de onregelmatige in- en uitspringende gemetselde stenen zorgt het daglicht continu voor leven op de gevel. Zo krijgt het Rijksarchief een intense en dynamische uitstraling.

Weer jaren vooruit
Eind 2012 heeft het Rijksarchief na twee jaar van intensief bouwen haar deuren weer geopend. In totaal is er nu ruimte voor 29 kilometer aan archiefrekken. Met het ontwerp slaagde de architect erin om de hedendaagse architectuur met een sterke identiteit harmonieus te integreren in de historische omgeving van werelderfgoedstad Brugge. 

Opdrachtgever: Rijksarchief Brugge
Architect: Salens Architecten, Brugge
Gevelbakstenen: Speciaal Rood wasserstrich 495x100x38 mm - Wienerberger Beerse
Oplevering: 2012