House 1014 bevindt zich in het historische centrum van Granollers (Barcelona). Een van de grootste uitdagingen van het project was de beschikbare ruimte. De locatie is erg smal en lang, heeft een breedte van slechts 6,5 meter, bevindt zich tussen brandwanden en is vanuit twee straten toegankelijk. Het doel was om het huis op te splitsen in twee zones: het leefgedeelte voor het dagelijkse gezinsleven en een onafhankelijk, functioneel tweede gedeelte - rustig en afgesloten van het eerste gedeelte. De oost-westligging van het perceel en de smalheid van de toegangswegen maakten het moeilijk om een goede zonneopbrengst te verkrijgen via de voorgevels. Daarom werd het gebouw niet direct aan de weg gebouwd. Aan beide zijden van het huis werden toegangspatio's gecreëerd. Deze patio's zorgen voor een hogere zonneopbrengst en doen tegelijkertijd dienst als overgangsgebieden. Dankzij de half overdekte en praktische plekken met uitschuifbare daken kan er tijdens de winter voldoende zonne-energie verzameld worden, terwijl dit in de zomer voor ventilatie zorgt. Verschillende bouwkundige vereisten voor het metselwerk zorgden voor verschillende patronen en texturen, hetgeen resulteert in een nieuwe mate van expressiviteit. De kwaliteiten privacy, licht, ruimte en thermisch comfort maken van de buitengedeeltes een aanvullende woonruimte, als een extra kamer voor het huis. De variatie in keramische materialen, baksteenafmetingen, texturen en lagen creërt fraaie ornamenten in elke zone van het gebouw.
 
Architect: Harquitectes, Spanje
Locatie: Granollers, Barcelona, Spanje
Oplevering: 2014
Nominatiecategorie: Stedelijke Herontwikkeling
Bestemming van het gebouw: Gezinswoning en gastenverblijf
Vloeroppervlak: 673 m², oppervlakte van het perceel 345 m²
Steensoort: Binnenmuurstenen, gevelbakstenen en straatbakstenen

Ontworpen door HARQUITECTES
Ontworpen door HARQUITECTES
Ontworpen door HARQUITECTES
Ontworpen door HARQUITECTES
Ontworpen door HARQUITECTES
Ontworpen door HARQUITECTES