Ingrijpende opwaardering centrum | Winkelcentrum Reeuwijk

In Reeuwijk (gemeente Bodegraven-Reeuwijk) vloeide een fors deel van de dagelijkse bestedingen af naar omliggende gemeenten. Niet onlogisch, gezien de gedateerde staat waarin het oude winkelcentrum Miereakker verkeerde. Gebouwd in 1965, werd de 50-jarige gesloopt om plaats te maken voor een ingrijpende opwaardering van het centrumgebied.

Nieuw winkelgebied na 50 jaar trouwe dienst

Top Vastgoed Ontwikkeling besloot een plan te ontwikkelen dat past bij de schaal van Reeuwijk (circa 13.000 inwoners). Het verouderde winkelcentrum werd aangekocht en met de gemeente kwam er consensus voor uitbreiding. De naoorlogse Miereakker werd gesloopt en vervangen door 4.500 m2 nieuwbouw-winkels, 41 appartementen en penthouses rond een gezamenlijke (dak)tuin en 185 parkeerplaatsen.
 
Compositie
Het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe gebied kwam van bureau RPHS. De ontwerpers kwamen met een compositie van vrijstaande volumes rond binnenhoven en pleinen. De nieuwbouw bestaat uit vier bouwvolumes: twee paviljoens liggen aan het water, de andere twee vormen een halfopen bouwblok en staan op een plint. Gezamenlijk vormen de bouwmassa‘s het centrale plein.
 
Luchtigere binnenwereld
Boven de ondergrondse parkeergarage bevinden zich commerciële ruimtes, met daarbovenop weer appartementen en penthouses. Op de eerste verdieping is een tweede maaiveld ontworpen, een eigen wereld voor de bewoners met buitenbergingen. Alle woningen hebben hun voordeur aan deze hof. Deze binnenwereld wordt luchtiger, met vooral hout en staal vormgegeven dan de robuuste gemetselde architectuur van de buitenzijde van het project. Rond het gebouw zijn openbare parkeerplaatsen gerealiseerd.
 
Nieuw plein aan het water
Kern van het plan is een nieuw dorpsplein aan het water. Samenhang werd bereikt door een eenduidig ingericht openbaar gebied. Aan deze ‘rode loper’ werden bestaande en nieuwe gebouwen geplaatst. Het branchepatroon van het winkelhart is gecomplementeerd en weer relevant voor wat funshoppen en aangenaam verblijven heet. Jumbo en Kruidvat waren de kartrekkers van het plan, aangevuld met een compleet aanbod aan verswinkels en horeca. De bestrating bestaat primair uit Paviona met een speels accent voor wit geglazuurde straatbakstenen. Het binnenplein met natuursteen is voorzien van een stevige fundering. De grondslag en de gekozen vorm langs het water vroeg om een fundering met palen. Er kwam een gescheiden rioolstelsel en het groen kreeg luchtwortels.
 
Ontwerp/architect: RPHS architectuur + stedenbouw, Voorburg
Opdrachtgever: Top Vastgoed Ontwikkeling, Utrecht
Gemeente: Bodegraven Reeuwijk
Aannemer: A. Bunnik, Nieuwerbrug
Sorteringen: Paviona dikformaat en Wit geglazuurde straatbakstenen - Wienerberger
Realisatie: 2014