Waar gebouwen steeds minder energie nodig hebben, wordt er steeds meer gespendeerd aan het onderhoud om deze reductie in stand te houden. Gebouw 2226 in Lustenau heeft geen verwarmings-, ventilatie- of koelsysteem. Er zijn elementaire architecturale middelen gebruikt om een gevoel van welbehagen te creëren, dat voortvloeit uit de prettige verhoudingen en het intuïtieve gebruik. De gebouwschil heeft een spouwmuurstructuur, waarbij elke muur bestaat uit binnenmuurstenen van 38 centimeter. De binnenste laag van deze schil zorgt voor een hoge druksterkte, terwijl de buitenste laag een efficiënte isolatie garandeert. Diep kozijnmateriaal reduceert de warmte-invoer, terwijl door sensoren aangestuurde luchtgaten aan de binnenzijde zorgen voor een aangename kamertemperatuur. In de winter zorgt de restwarmte bijvoorbeeld voor een hoge energie-output en de luchtgaten openen alleen als de hoeveelheid koolstofdioxide in de kamer toeneemt. Bij warm zomerweer gaan de luchtgaten 's nachts open om aan de hand van tocht de kamer op natuurlijke wijze te koelen. De sensoren ondersteunen, op een wellicht minder gecontroleerde manier, de normale activiteiten van de bewoners. Dit gebouw zal qua concept, esthetiek en de praktijk van alledag zijn validiteit nog geruime tijd behouden. Dit inspirerende concept wordt in vele lezingen als referentie gebruikt. Het gebouw wordt wekelijks door meer dan 100 mensen bezocht.
 
Architect: Baumschlager Eberle Lustenau, Oostenrijk
Locatie: Lustenau, Oostenrijk
Oplevering: 2013
Nominatiecategorie: Speciale Oplossingen
Bestemming van het gebouw: Kantoren, nieuw energieconcept - comfort zonder techniek
Vloeroppervlak: 3.201 m²
Steensoort: Binnenmuurstenen

Kantoorgebouw 2226 Oostenrijk - BrickAward 2016
Kantoorgebouw 2226 Oostenrijk - BrickAward 2016
Kantoorgebouw 2226 Oostenrijk - BrickAward 2016
Kantoorgebouw 2226 Oostenrijk - BrickAward 2016
Kantoorgebouw 2226 Oostenrijk - BrickAward 2016
Kantoorgebouw 2226 Oostenrijk - BrickAward 2016