Respectvolle keramische deken | Brede school Waterhoef, Oisterwijk

In de kern van Oisterwijk ligt een klein, monumentaal klooster. Het kloosterterrein had in de loop der jaren de oorspronkelijke structuur verloren. De gemetselde muur rond het terrein was afgebrokkeld, het klooster in onbruik, aan het kopgebouw was ooit een basisschool ‘geplakt’. Toen deze basisschool niet meer voldeed, kreeg het terrein een nieuwe kans.

Respectvolle keramische deken

DAT architecten in Tilburg won de aanbesteding voor een te bouwen brede school. Architect Eefje Rikhof: “Het eerste idee was een ensemble te maken, zoals dat gebruikelijk was bij kloosterterreinen. Met als kader het muurtje rond het terrein. Een deel van de bebouwing zou dan ook appartementengebouw zijn. Het idee leidde echter tot een enorme logistieke puzzel qua verkeer en parkeren.” 
 
Dak is gevel, gevel is dak
De school had prioriteit en werd als eerste uitgewerkt: twaalf lokalen, een sportzaal, kantoren en kinderopvang. De nieuwe brede school is met het kloostertje verbonden via een glazen tussenbouw. Het geeft het antieke gebouwtje houvast. De oude en nieuwe gebouwen hebben keramische daken en gevels, maar onderscheiden zich in vorm en detaillering. Een modern gebouw in zo’n omgeving: hoe pak je dat aan? Rikhof: “Het terrein gaf genoeg aanknopingspunten, het schuine dak eveneens. En de maximale hoogte; de nok mocht niet hoger zijn dan het kloostergebouw. Omdat het een brede school is, wil je het liefst alles onder één dak brengen. Dat hebben we letterlijk gedaan: dak en gevel zijn bekleed met donkere keramische dakpannen. De keramische dakpan (Actua leikleur mat, red.) mag in de wijk dan een veelgebruikt materiaal zijn, de wijze waarop het is toegepast toont dat het om een gebouw uit de 21e eeuw gaat.”
 
Biodiversiteit
De maatvoering en detaillering van de gevels kregen kloosterreferenties. De verticaliteit van de kloosterramen zie je terug in de school. Tegelijkertijd is het contrast opgezocht. De kopgevels kregen speelse bekleding in lichte kleuren, om het geheel een zachtheid en tactiliteit te geven. In en om de bestaande en nieuwe gebouwen is gezocht naar plekken waar de kinderen kunnen leren over de natuur en biodiversiteit. Rikhof: “In het dak zijn bij de goten voorzieningen getroffen voor vleermuizen en zwaluwen. Ook in de gemetselde gevel van de tussenbouw zijn speciale stenen met gaten opgenomen. Op het begaanbare deel van het dak van de tussenbouw is een leertuin gemaakt.” Een deel van het bedachte ensemble wacht nog op uitvoering, maar nu al hebben jong en oud, mens en dier een nieuwe plek gevonden. 
 
Architectenbureau: DAT architecten, Tilburg
Koramic dakpannen: Actua 10LT leikleur mat