Shared Space in Middelharnis | dorpskern, Middelharnis

Over Shared Space is veel te doen. Het gedachtegoed wordt regelmatig gesimplificeerd tot een verkeerskundige ingreep, waarna auto’s en langzaam verkeer de ruimte delen. Dat Shared Space meer is, lees je hier. Middelharnis op Goeree Overflakkee zorgt voor de bewijsvoering.

Veel meer dan het samen delen van wegen: Shared Space in Middelharnis

Bestemmingsplan
De dorpskern van Middelharnis is beschermd dorpsgezicht. De ‘grotere’ maatschappelijke voorzieningen liggen buiten de oude kern en zijn geconcentreerd aan en rond de Koningin Julianaweg. Een nieuw bestemmingsplan was mede de aanleiding voor een vrij fundamentele discussie met scholen, bedrijven en bewoners over de nieuwe inrichting van de weg.

Strakke scheidslijnen
Wat cru gesteld: over de oude weg waren belanghebbenden weinig te spreken. En zo werd de weg bijna een plein. Door de nieuwe inrichting ontstond een gebied waar het beter verblijven is en alle verkeersdeelnemers gelijk zijn, dus zonder strakke scheidslijnen tussen auto’s, fietsers en voetgangers. De inrichting versterkt de pleingedachte en de maximum snelheid voor het autoverkeer ging naar 30 kilometer per uur.

Opdrachtgever: Gemeente Goeree Overflakkee
Stedenbouwkundige: KuiperCompagnons, Rotterdam
Ontwikkelaar: BAM Wegen Regio West, Den Haag
Sorteringen: Padova KK80 + Oliva DF - Wienerberger