Stationsplein Olympisch Kwartier Almere, mix Olympiton LF65 en DF

Sportief optimisme van nieuwe wijk in een stad | Olympiakwartier, Almere

In 1975 telde Almere 47 inwoners, anno 2013 zijn het er bijna 196.000. Almere is hard op weg de vijfde stad van Nederland te worden. Het stationsplein van Olympiakwartier kreeg gebakken klinkers en brede natuursteenbanden met daarin overleden Nederlandse winnaars van een olympische sportmedaille.

Het sportieve optimisme van een nieuwe wijk in een nieuwe stad

Almere blijft groeien. De meest recente ontwikkeling heet Olympiakwartier: ruim 50 hectaren, circa 2.000 woningen en 160.000 m2 kantoor. Ook hier werkt het stadsbestuur met de ‘Almere Principles’, richtlijnen voor duurzame en verantwoorde ontwikkelingen. Leefbaarheid, duurzaamheid en economische vitaliteit zijn de pijlers onder iedere uitbreiding.

Het Olympiakwartier kreeg slimme gemeenschappelijke parkeervoorzieningen en daarmee minder dominantie voor de auto in het straatbeeld. Door werk- en woonlocaties te combineren, zijn de verkeersstormen ingeperkt.

Station Almere Poort
De beoogd hoogwaardige wijk combineert wonen, werken, winkelen en voorzieningen. De stedenbouwkundige structuur bestaat uit lanen en dwarsstraten, pleinen en parken. Langs een centrale wandelboulevard – met hoogteaccenten tot 90 meter, voor een goede herkenning van de centrumfunctie – komen de publieke voorzieningen zoals het winkelcentrum en het treinstation Almere Poort – de trein brengt nu de nog steeds vele forensen binnen een kwartier in Amsterdam. Waarmee we zijn aanbeland bij de essentie van deze casus: de zeer markante bestrating rondom het trein- en aanpalende busstation.

Olympische winnaars
Uitgaande van de Almere Principles en het beeldkwaliteitsplan was de keuze voor hoogwaardig keramiek bijna vanzelfsprekend. Zoals ook in de wijken rondom het nieuwe centrum voornamelijk gebakken materiaal is toegepast. Het stationsplein van Olympiakwartier kreeg gebakken klinkers en brede natuursteenbanden met daarin overleden Nederlandse winnaars van een olympische sportmedaille. Onder andere Fanny Blankers-Koen, Anton Geesink en Bep van Klaveren hebben er een plek gekregen. Het gemeentelijke ontwerpteam zocht wel een specifiek kleurbeeld en formaat die in de toekomstige, ‘optimistische’ bebouwing moest passen.

Na een aantal sessies op de Wienerberger-fabriek in Pannerden (Kijfwaard Oost) en het bezoeken van referentieprojecten vielen de puzzelstukken op hun plaats. Omdat het een langjarig project betreft, werden strikte eisen aan de continuïteit van levering gesteld. Wienerberger kon deze zekerheden bieden. Na realisatie van zes proefvlakken met verschillende kleurbeelden viel de keuze op de mix van straatbakstenen met een rustige overgang van rood-paars genuanceerd naar bruin-aubergine. De mix kreeg de toepasselijke naam Olympiton mee.

Opdrachtgever: Gemeente Almere
Ontwerp: Ria van Dijk, Annet Hospes en Michel Pfeiffer
Uitvoerder: Reimert Bouw en Infrastructuur
Supervisor Olympiakwartier: Mecanoo Architecten
Sorteringen: Mix Olympiton LF65 en DF (project specifiek) - Wienerberger

 

 

Stationsplein Olympisch Kwartier Almere, mix Olympiton LF65 en DF
Stationsplein Olympisch Kwartier Almere, mix Olympiton LF65 en DF
Stationsplein Olympisch Kwartier Almere, mix Olympiton LF65 en DF