Historische kern Appingedam Wienerberger- Terca Rosa, bezand en onbezand

Van verborgen juweeltje tot aantrekkelijk verblijfsgebied | Herinrichting Wijkstraat, Appingedam

Een wandeling in de omgeving van de Nicolaikerk en de aansluitende Wijkstraat in het oude centrum van Appingedam is een stuk aantrekkelijker geworden, sinds de recente herinrichting. Met dank aan een zorgvuldig ontworpen authentieke uitstraling door robuuste klassieke straatbakstenen.

Van verborgen juweeltje tot aantrekkelijk verblijfsgebied

De historische kern van het middeleeuwse Appingedam ligt op een eiland, ingeklemd tussen twee armen van het Damsterdiep. De Wijkstraat is te vinden aan de zuidzijde van dit langgerekte eiland. Van oudsher heeft deze hoek van het Groningse stadje verschillende functies. De Nicolaikerk staat er, maar ook de voormalige rechtbank en het raadhuis, dat het plein bij de kerk als het ware in tweeën deelt. Rond het plein bevindt zich vooral horeca. De inrichting van het gebied was versleten. De bestrating her en der verzakt en er waren veel verschillende materialen gebruikt. Blauwe stenen markeerden de parkeervakken op het plein bij de kerk. Auto’s raasden van twee kanten door de straat.

Bezand en onbezand in gelijke kleur
“Het was een verborgen juweeltje, versleten en verwaarloosd”, vat ir. Sacha Schram de situatie samen. Zij is directielid en stedenbouwkundige van HKB stedenbouwkundigen in Groningen. “Onze opdracht was van de Wijkstraat en de omgeving van de kerk een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken, waarin het verkeer te gast is. Tegelijkertijd heeft de gemeente eenrichtingsverkeer in de Wijkstraat ingesteld.”

Om rust te brengen in het gebied koos HKB voor het gebruik van één kleur straatbaksteen die de historische kwaliteit van de gebouwen beter tot zijn recht laat komen. “Dat het gebakken klinkers moesten zijn, stond al gelijk vast. Maar het moest een niet te strakke baksteen zijn. We hebben een aantal sorteringen geselecteerd en proefvakken laten aanleggen. De keuze van de gemeente viel uiteindelijk op de Wienerberger Rosa. De baksteen is gebruikt in een bezande en onbezande uitvoering, afhankelijk van de functie.”

Eén geheel
De Wijkstraat is van gevel tot gevel met de Wienerberger Rosa bestraat. De loopzones zijn van de rijbaan gescheiden door natuurstenen banden. De parkeervakken onderscheiden zich doordat ze in een afwijkend verband zijn bestraat. Het plein bij de kerk heeft zijn parkeerfunctie verloren. Sacha Schram: “De historische bomen in het park achter de kerk zijn behouden. Er zijn paden aangelegd die eveneens verhard zijn met de Rosa. Verder is de belangrijke looproute vanuit het zuidelijke Overdiep naar het centrum, via het bruggetje over het Damsterdiep, met dezelfde baksteen bestraat. Zo is er een prachtig geheel ontstaan.”

De ontwerpster is tevreden met het resultaat. “Het is op enkele details na helemaal geworden zoals we voor ogen hadden. Het gebied nodigt uit om er te verblijven. Er zijn meer terrassen gekomen, de markt is er heen gegaan en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Het is echt de huiskamer van de binnenstad geworden.”

Project: Herinrichting Wijkstraat, Appingedam
Opdrachtgever: Gemeente Appingedam
Ontwerp: HKB stedenbouwkundigen - ir. Sacha Schram
Sortering: Rosa wasserstrich onbezand en Rosa bezand (project specifiek) - Wienerberger
Formaat: dikformaat

 

Historische kern Appingedam Wienerberger- Terca Rosa, bezand en onbezand
Historische kern Appingedam Wienerberger- Terca Rosa, bezand en onbezand
Historische kern Appingedam Wienerberger- Terca Rosa, bezand en onbezand