“Vanzelfsprekende architectuur spreekt mensen aan” | Windesheim College, Zwolle

Een project op een logische manier inpassen op een bestaande locatie is vaak een hele uitdaging. Dat geldt zeker als een plek toch al lastig te rubriceren is. Voor deze uitdaging stond architect Henk Stadens van DeZwarteHond toen hij de opdracht kreeg een campus te ontwerpen voor het Windesheim College in Zwolle.

“Vanzelfsprekende architectuur spreekt mensen aan”

In eerste instantie kreeg DeZwarteHond een onderzoeksvraag, die niet direct tot een gebouw hoefde te leiden. Stadens: “De opgave was: stel, je wil hier een campus bouwen voor buitenlandse studenten, hoe pak je dat aan?” Maar niet alleen het programma, ook de locatie was uitdagend. “De plek, vlak bij de binnenstad van Zwolle, was hard aan transformatie toe. Daarnaast komen hier allerlei gebieden samen: het oude stadscentrum, maar ook de strip van de snelweg als entree van Zwolle. Het is niet duidelijk waar het bij hoort. Dat maakte de opgave complex.”

DeZwarteHond stelde voor om het maaiveld opnieuw in te richten. “Als je daar een sterke drager maakt van groen en verblijfs- en wandelgebied kun je de gebouwen er op een losse manier in zetten. Zo is het vanuit de binnenstad een aantrekkelijk geheel, dat niet te massief is. Tegelijkertijd vormen de gebouwen zowel een entree naar de stad als een hoogteaccent dat vanaf de A28 te zien is.” De plannen bleken zo goed en vooral goed haalbaar dat ze tot uitvoering zijn gekomen.

De stijl van de drie bakstenen gebouwen met een licht hellend dak refereert aan havenarchitectuur, passend bij Hanzestad Zwolle. Stadens: “Pakhuizen zijn relatief eenvoudige gebouwen, met mooie bakstenen details. Dat beeld van stoere gebouwen wilden we hier ook neerzetten en is met slechts twee kleuren metselwerk bereikt.” De drie gebouwen zijn namelijk allemaal anders, met elk een verschillend aantal donkere en lichte gevels.

De gevels zijn geornamenteerd door de verschillende kleuren bakstenen naast elkaar te plaatsen. “Dat geeft een rijker beeld. Er is gekozen voor een diepe negge van twee bakstenen. Zo krijgt het gebouw een robuuste uitstraling en het materiaal baksteen nog meer drama.” Het resultaat is niet traditioneel, maar ook zeker niet heel modern. “Door de herkenbare uitstraling met strakke details, staan de gebouwen op een vanzelfsprekende manier op hun plek. Die vanzelfsprekendheid, alsof gebouwen er al jaren staan, spreekt mensen aan.”
 
Opdrachtgever: Volker Wessels, Rijssen
Architect: DeZwarteHond, Groningen
Projectontwikkelaar: DLH Ontwikkeling, Zwolle
Aannemer: Bouwbedrijf Wessels, Rijssen
Gevelbakstenen: Kogelbloem wasserstrich waalformaat en
Zonnebloem wasserstrich waalformaat - Wienerberger Haaften
Oplevering: 2014