Bloemenbuurt Poeldijk

Verleden en toekomst komen samen in nieuwbouw jaren'30 wijk | Bloemenbuurt, Poeldijk

De Bloemenbuurt is een typische jaren-30-wijk in Poeldijk. In drie straten hebben 73 bestaande huizen van Arcade woningstichting echter plaatsgemaakt voor 68 nieuwe rijwoningen en appartementen. Molenaar & Co architecten gaf de woningen hun karakteristieke uitstraling met authentiek metselwerk en groengeglazuurde dakpannen.

Verleden en toekomst komen samen in nieuwbouw jaren'30 wijk.

Bijzondere ronde kapvorm
De opdracht was om op de plek van 73 bestaande woningen vervangende nieuwbouw te ontwerpen, met behoud van het stratenplan en karakter. Arcade woningstichting wil projecten echter ook een eigen karakter mee te geven. Dat past goed in de visie van Molenaar & Co architecten, die in hun werk verleden en toekomst verbinden. In dit project is dat de bijzondere ronde kapvorm. Deze ronde daken zie je in het Westland vaker bij jaren-30-villa’s. Het heeft iets chiques. De toepassing in een rijwoning is echter zeldzaam.

Afstemmen glazuurkleur
Om de unieke vorm te ondersteunen in het materiaal is voor afwijkende kleuren gekozen. De OVH dakpannen zijn speciaal voor dit project groen geglazuurd. Dit wordt gesteund door een witte baksteen en oranjebruin lakwerk.

Het groene glazuur komt terug in de accentsteen in de gevel en in de raamdorpels. De raamdorpels en de geglazuurde baksteen zijn exact dezelfde kleur. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Met verschillende productieprocessen en een wisselende ondergrond is het een puzzel om geen kleurverschil te krijgen.

Wienerberger gaf ook technisch advies over de verwerking van de pannen op de ronding van de kap. De onderconstructie heeft geen rechte delen. De kapelementen zijn geprefabriceerd. Zo is de ronde vorm, die vroeger ambachtelijk gemaakt werd, hier industrieel tot stand gekomen.

Opdrachtgever: Woningcorporatie Arcade, Nooldwijk
Architectenbureau: Molenaar & Co architecten, Delft
Toegepaste gevelbakstenen: Wit handvorm waalformaat - Wienerberger Thorn,
Groen verglaasd (project specifiek) - Wienerberger Panningen
Toegepaste dakpannen: OVH bronsgroen verglaasd - Wienerberger Deest (project specifiek)
Toegepaste raamdorpels: Muurafdekkers bronsgroen en raamdorpels bronsgroen - Wienerberger Panningen (project specifiek)
Oplevering: 2013

Bloemenbuurt Poeldijk
Bloemenbuurt Poeldijk
Bloemenbuurt Poeldijk
Bloemenbuurt Poeldijk
Bloemenbuurt Poeldijk
Bloemenbuurt Poeldijk