Het woningbouwproject La Roue ligt pal naast de verhoogde spoorlijn tussen het noorden en zuiden van Brussel. Pierre Blondel ontwierp op een driehoekig kavel een opvallend woongebouw voor sociale huur. De kopgevels kregen een goed geïsoleerde huid met een toplaag van geglazuurde baksteen in een frisgroene kleur. ‘Vanuit de trein is dit gebouw een glimmend herkenningspunt voor de wijk, waar op dit moment veel wordt gerenoveerd’, vertelt projectarchitect Serge Eloi van Pierre Blondel Architectes.
Op de fundamenten van een parkeergarage - half verscholen onder het treinviaduct en op een driehoekig kavel - maakte Pierre Blondel Architectes een compact woongebouw in een grillige configuratie. ‘De locatie ligt op een gevoelige plek in een wijk die een tijd verwaarloosd is geweest. Als aanjager voor de vernieuwing is dit project heel belangrijk geweest’, vertelt Serge Eloi. Eloi was “de architect op de bouwplaats” en intensief betrokken bij de bouwkundige uitwerking van het project.
De gevels van La Roue vertellen letterlijk een verhaal. Met grote, niet al te schreeuwerige letters zijn plaatsnamen op de gevel gezet. Eloi: ‘Dat was een direct antwoord op een vraag van de gemeente om het gebouw zichtbaarheid te geven. In de twintigste eeuw - de tijd waarin deze wijk ontstond - was het gebruikelijk om reclames op de gevel te zetten. Wij hebben nu, in referentie met de noord-zuidlijn langs het gebouw, namen van steden op de delen van de gevel gezet. Van Napels tot Helsinki.’
Het gebouw bestaat uit een aantal vleugels waarbij de langsgevels voorzien zijn van witgestucte gevels en de kopgevels - gericht op de meer geluidsbelaste zijde - een bekleding kregen met geglazuurde bakstenen. ‘Geluidsisolatie was heel belangrijk, met de trein zo vlak langs het gebouw. De bijzondere vorm van de balkons is afgestemd op een optimale geluidsabsorptie: de iets omhoog gebogen onderzijde vangt het geluid door middel van isolatiemateriaal achter een geperforeerde stalen plaat’, vertelt Eloi.
Dat de kopgevels zouden moeten glanzen, was deel van de ambitie om het gebouw een rijk gedetailleerde verschijning te laten zijn. ‘We zochten een oppervlak dat zou stralen en telkens een andere reflectie heeft gedurende de dag - een gevel die speelt met het licht. Wij houden ervan als een gebouw op verschillende afstanden een ander verhaal vertelt: met een bepaalde perceptie als je het ziet op een afstand, maar naarmate je dichter op het gebouw komt, ontvouwt zich een ander verhaal. Wij hebben letterlijk een verhaal op de gevel geschreven, naar aanleiding van een novelle over de wijk. Pas als je met je neus op het gebouw staat, begrijp je het hele verhaal.’
PRODUCTEN
Maatwerk | glazuurbakstenen
CATEGORIE
Nieuwbouw, appartement, meergezinswoningen
Architect
Pierre Blondel Architects
AANNEMER
Franki en Willemen Construct
OPDRACHTGEVER
Willemengroep