London City Island is een nieuwe ontwikkeling op een schiereiland in Oost-Londen, zo gevormd door een kronkeling in de rivier Lea, een aftakking van de Theems. LCI is een voormalig havengebied dat nu woongebied wordt. Alle gebouwen in dit plangebied zijn ontworpen door Glenn Howells Architects. Een verrassend aspect van het project: de metselwerk gevels - sommige glanzend geglazuurd, andere met een stoere natuurlijke baksteen - zijn geproduceerd bij Byldis in Nederland.
De inspiratie en referenties werden gevonden in hoogbouwsteden als Chicago, zo vertelt David Henderson, studio director bij de Londense vestiging van Glenn Howells Architects (GHA). Op een terras te midden van twaalf hoge woongebouwen waarvan de nieuwheid afstraalt, vertelt hij over de ontwikkeling van het gebied.
Ons advies was te gaan voor een constante kwaliteit van het geheel, niet voor de individuele ambitieuze projecten. En daarbij hebben we gerefereerd aan het beelden van Manhattan en Chicago: krachtige gebouwen tot aan de rand van het water, vooral sterk als geheel, als compositie.’ Wat opvalt is dat de gevels van de dertien gebouwen nergens haaks op elkaar staan. ‘De plattegronden zijn parallellogrammen, vrijwel nergens rechthoekig. Zo hebben de bewoners ook optimaal uitzicht’, schetst de architect. De gebouwen zijn tussen de tien en vijfentwintig verdiepingen hoog.
Voor de gevels werd baksteen gekozen. Henderson: ‘Londen heeft zeker een traditie in het bouwen met baksteen. In de binnenstad, maar ook in de industriële gebieden. Op de plek van London City Island stonden bakstenen industriële gebouwen - je ziet ze nog wel in de omringende Docklands. Baksteen past ook bij de loftachtige woningtypologieën die we voorstelden voor deze plek: met veel ruimte in de appartementen, hoge plafonds, robuuste details.’
De gebouwen onderscheiden zich vooral met de kleur van de baksteen, zo is te zien nu de laatste hand wordt gelegd aan gebouw tien tot en met twaalf - opgetrokken met elementen met witte, blauwe en rode glazuurbakstenen, allemaal gemaakt in de fabriek van Wienerberger in Panningen.
‘De keuze voor glazuurbakstenen was een logische consequentie van de wens om met opvallende kleuren te werken. De opdrachtgever had daar zeker een rol in. De gebouwen moeten een internationaal publiek aanspreken. We hebben alle soorten klei de revue laten passeren voor de kleur “rood”: geen rode klei was rood genoeg voor de opdrachtgever’, lacht Henderson.
‘Als je echt rood wilt, dan is glazuurbaksteen de enige optie. Dat begreep de opdrachtgever ook. En zo kwam er rood, maar ook blauw en paarsblauw glazuur. En welke kleur de Londense lucht ook heeft: de gebouwen blijven glanzen.’
Met de experts in de fabriek van Wienerberger in Panningen was er afstemming over kleur en details. De architect: ‘De kleurkeuze was snel gemaakt: we wilden een egale kleur. Over de details en het voegwerk is meer overleg geweest. We hebben vooral gelet op de overgang van het in situ metselwerk in de plint naar de prefab torens.
PRODUCTEN
Maatwerk | glazuurbakstenen
CATEGORIE
Nieuwbouw, appartement, horeca
Architect
Glenn Howells Architects
AANNEMER
Glenn Howells Architects
OPDRACHTGEVER
London City Island
FOTOGRAAF
Michael Molloy