In 2004 initieerde Wienerberger de Brick Award. Om te laten zien hoe verrassend, bijzonder en tijdloos keramische architectuur kan zijn. De tweejaarlijkse Wienerberger Brick Award is het podium voor uitzonderlijke keramische architectuur en hun architecten. Het keramische spectrum strekt zich uit van bouwoplossingen met bakstenen en keramische dakpannen tot aan creatieve toepassingen met straatbakstenen en keramische gevelpanelen. Hoewel Wienerberger de gastheer is van deze award, betreft het een onafhankelijke prijs. De toepassing van Wienerberger producten is geen bepalende factor voor deelname.

Inschrijven Brick Award 20

Inschrijven voor de Wienerberger Brick Award 20 kan tot 9 april 2019 via deze link. Alle projecten met buitengewone keramische architectuur kunnen meedoen.
 
Projecten kunnen genomineerd worden voor de volgende categorieën:
 
 • Je thuis voelen
  Hiermee doelen we op eengezinswoningen, halfvrijstaande woningen en kleine woningbouwprojecten. Deze projecten hebben een hoge architectuurkwaliteit en voorzien in comfortabele, gezonde en duurzame woonruimtes.
 
 • Samenleven
  Deze categorie heeft voornamelijk betrekking op meergezinswoningen. Het zijn projecten die de uitdaging aan zijn gegaan met gegevens als ruimtegebrek, sociale uitdagingen en nieuwe woonconcepten in een, aan veranderingen onderhevige samenleving.
 
 • Samen werken
  De projecten in deze categorie zijn functioneel, comfortabel en esthetisch ontworpen kantoren, industriegebouwen of overige commerciële ruimtes.
 
 • Het delen van de publieke ruimte
  Hier komen de publieke gebouwen voor onderwijs, cultuur en gezondheidszorg voor in aanmerking. Ook infrastructurele projecten horen thuis in deze categorie.
 
 • Outside-the-box bouwen
  Bij deze projecten gaat het om innovatieve concepten, nieuwe technologieën of bijzonder gebruik van keramiek.
De projecten moeten voldoen aan de volgende criteria:
 
 • Het grootste gedeelte van het project moet bestaan uit keramische bouwmaterialen
 • Het project moet in te delen zijn in één van bovengenoemde categorieën
 • Het project werd voltooid in 2016 of later
 • Het project omvat onlangs gebouwde, gerenoveerde gebouwen of gebouwen die van bestemming zijn veranderd
 • Het project kan met nieuwe of gebruikte bakstenen gebouwd zijn
 • De manier waarop is omgegaan met functionaliteit, duurzaamheid en energie-efficiency krijgt speciale aandacht
 • Het is niet van belang of er Wienerberger producten zijn gebruikt

Prijzen

Buiten de Brick Award kan er ook een mooi geldbedrag worden gewonnen. Het prijzengeld is 7.000 euro voor de The Grand Prize Winner (incl. Category Winner) en 5.000 euro voor iedere overige vier categoriewinnaars.
 
Daarnaast wordt het boek ‘Brick 20’ uitgegeven. Hierin worden alle genomineerde en bekroonde projecten gepresenteerd. Een mooie erkenning voor bijzondere projecten.

Schrijf je nu nog in!

Op de speciale Brick Award website kan je direct inschrijven. Vul hier een online formulier in met daarop de basisgegevens van het project en een korte omschrijving van het project. Daarnaast worden foto’s en ontwerptekeningen of schetsen gevraagd.
 
Lees meer over de Brick Award 20.