Building Integrated PhotoVoltaics

Sfeerbeeld van een dak gelegd met Wevolt X-Roof

Hoe zorg je voor de (brand)veiligheid van een BIPV-systeem?

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Steeds vaker kiezen mensen voor Building Integrated PhotoVoltaics (BIPV), ofwel gebouw-geïntegreerde zonne-energie. De vraag die bij deze systemen regelmatig wordt gesteld, luidt: hoe (brand)veilig zijn BIPV-systemen, zoals Wevolt X-Roof of de Wevolt X-Tiles of Wevolt Zonnedakpannen, nu eigenlijk?

De meeste mensen vinden indak-zonnesystemen mooier dan losse zonnepalen op het dak. Dit verklaart het groeiende succes van BIPV. Feit is echter dat het installeren van een indak-zonnesystemen (BIPV) niet zo simpel is als een waterdichte folie plaatsen en een zonnepaneel tussen de pannen leggen. Hier komt veel meer bij kijken. Toch gebeurt de installatie nog te vaak door installateurs zonder voldoende kennis van zaken. Het ondeskundig installeren en het gebruik van niet gecertificeerde systemen maken de kans op brand echter groter.

Certificering zonnepanelen

Een gecertificeerd en goed geïnstalleerd BIPV-systeem is veilig. Het moet tenslotte voldoen aan de maatstaf voor zonnepanelen én aan de normen voor bouwmaterialen. Een gecertificeerd BIPV-zonnedaksysteem moet dan ook veel extra testen doorstaan, voordat het op de markt komt. Een heel belangrijk punt is dat het als systeem is gecertificeerd. Niet alleen de afzonderlijke onderdelen dus! Daar gaat het in de praktijk nogal eens mis.

Als een zonnepaneel onderdeel wordt van de schil van het gebouw, is het cruciaal om het hele systeem te testen. De combinatie waterkering en een specifiek indak-zonnesysteem moet getoetst en gekwalificeerd worden volgens NEN 7250. Ook het gebruik van glas-foliepanelen voor indak-toepassingen verdient de aandacht. Deze zijn ontwikkeld en gecertificeerd voor goed geventileerde opdak-opstellingen en dus niet in te zetten tussen de dakpannen. Dan worden ze te warm. TNO geeft aan dat slecht geventileerde installaties in combinatie met de achterzijdefolie van een paneel bij hogere temperaturen tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Een gecertificeerd glas-glassysteem met goede ventilatie is voor indak-systemen wel een goede oplossing.

Bekabeling en afwatering

Ook de bekabeling is een aandachtspunt. Stekkers moeten door een deskundige installateur gemonteerd worden en van hoge kwaliteit zijn, maar vooral matchen met elkaar om vlambogen te voorkomen. Een ander gevaar is dat bij sommige systemen eerst de bekabeling wordt geplaatst en daarna het paneel wordt vastgeschroefd. Bij ondeskundige installatie kan door het schroeven een kabel beschadigen, waardoor een vlamboog en dus brand kan ontstaan.

Tot slot is er nog de afwatering van het dak. Er zijn indak-systemen, waarbij het water aan de achterzijde van het paneel wegloopt. Als er takjes en blaadjes worden meegevoerd, kunnen deze achter het paneel blijven hangen, gortdroog worden en bij hittevorming spontaan ontbranden. Het is sowieso zaak dat er zo weinig mogelijk brandbare materialen worden gebruikt, zoals kunststof frames of bakken.

 

Kortom, de veiligheid van BIPV-systeem begint én eindigt met een gecertificeerd systeem, een deskundige installatie en het gebruik van de juiste materialen om brand te voorkomen. Onze gecertificeerde installatiepartners kennen alle ins- en outs voor het veilig installeren van een BIPV-systemen. Zij helpen je daar graag bij.

Woningen met Wevolt X-Roof zonnepanelen

Vragen over de technische verwerking?

Alle specificaties, verwerkingsadviezen en overige ins & outs vind je op de productpagina's. Kom je er niet uit? Wij helpen je graag met je project!