De kracht van het Hollandse dakenlandschap

Jaren 30 of Oudhollands: Nederlanders zijn dol op historische bouwstijlen. Keramische dakpannen vormen hierin een belangrijk onderdeel. Want we staan er niet zo vaak bij stil, maar het zijn misschien juist wel de daken die onze woningen zo uniek maken. Dat zie je als je door de straten loopt en naar boven kijkt. Keramiek op het dak en tegen de gevel geeft deze gebouwen karakter. Het is gezichtsbepalend voor onze leefomgeving. Nu én in de toekomst. Het is betrouwbaar als bouwmateriaal en duurzaam in gebruik: het gaat namelijk eeuwen mee. Dát is de kracht van keramiek.

Oude tijden herleven

Na de Tweede Wereldoorlog stond de traditionele Nederlandse bouwwijze een tijd op een laag pitje. Er werd overgegaan op een meer industriële manier van bouwen, vaak op basis van beton en prefab elementen. Het afgelopen decennium is er in Nederland echter een opleving te zien.
Nederlanders zijn dol op historische bouwstijlen, die meestal zijn gebouwd met keramisch bouwmateriaal. 
 
 
De vooroorlogse woningen? Die gaan als zoete broodjes over de toonbank en staan maar kort te koop. Niet zo vreemd dus dat de nieuwbouw hierop handig inspeelt en teruggrijpt op oudere bouwstijlen. Hele wijken verrijzen in jarendertigstijl, met passende bakstenen én keramische dakpannen. 

Vertrouwd beeld

De OVH, VHV, Tuile du Nord en Oude Holle zijn stuk voor stuk klassiekers die Nederland dat vertrouwde uiterlijk geven. Met deze keramische pannen komt ons Hollandse dakenlandschap duurzaam tot leven. De authentieke sfeer, warme uitstraling en het uitstekende comfort van de Hollandse keramische panmodellen halen de schoonheid van een woonomgeving pas echt naar boven. 

Duurzame daken

Die schoonheid vergaat ook niet. Want de kracht van keramiek zit ook in zijn levensduur. Kijk maar om je heen, en je ziet het bewijs. Want met de jaren wordt keramiek steeds mooier. Zo genieten we ook over 100 jaar nog van ons Hollandse keramische dakenlandschap, dat bovendien een duurzame keuze is. De voorraad Nederlandse klei die we lokaal winnen uit de uiterwaarden van onze rivieren is namelijk nagenoeg onuitputtelijk.
 
Steeds weer zetten nieuwe deeltjes klei zich af aan deze oevers. Dat zorgt ervoor dat onze grondstof ruimschoots aanwezig is. We verbruiken namelijk minder klei dan wordt afgezet. Op zoek naar inspiratie over de kracht van het Hollandse dak? Bekijk en lees meer in onderstaande artikelen en case studies.