Omgaan met speling in dakpanmaten

Elke dakpan heeft zijn eigen maatvoering. Dit zijn de afmetingen die je terugvindt in onze technische documentatie. Maar dakpannen blijven een keramisch product.

Unieke maatvoering

Elke dakpan heeft zijn eigen maatvoering. Dit zijn de afmetingen die je terugvindt in onze technische documentatie. Maar dakpannen blijven een keramisch product. Het eindresultaat is afhankelijk van factoren als het vochtgehalte van de klei en de temperatuur in de oven. Door de bakkrimp zijn kleine afwijkingen mogelijk.

Ben je aan uiterste maten gebonden? Dan is het verstandig om vooraf te controleren of de geleverde pannen en hulpstukken hierbinnen passen. Dat doe je door de pannen van tevoren uit te leggen. Daar zijn 2 methodes voor:
 
  1. Leg 2 rijen van 12 pannen op een vlakke ondergrond en meet de maximale trek en de minimale duw. Die afmetingen deel je door 20, waardoor je op een gemiddelde uitkomt dat je kunt gebruiken bij het dakdekken.
     
  2. Leg 2 rijen uit op het dak: 1 bij de dakgoot en 1 bij de nok. Sommige daken lopen wat taps toe of af, waardoor de breedte aan de boven- en onderkant van het dak niet precies hetzelfde is. Zo zie je precies op het dak hoe je mooi uitkomt.
Neem hierin ook eventuele chaperon-, knik- en/of onderpannen mee, zodat je halverwege of op het einde niet voor verrassingen komt te staan.

Over Geert

Geert Kamps is Productmanager Dak bij Wienerberger. Hij kent de bouw door en door, en adviseert dakdekkers over slimme toepassingen en het gebruik van innovatieve producten. Heb je een vraag voor Geert? Mail dan naar info.nl@wienerberger.com