Dakpannen verankeren voorkomt schade

Veranker dakpannen in het juiste patroon en met de juiste panhaak.

Dakpan afgewaaid

Slecht verankerde dakpannen zijn een groot probleem in Nederland. Het stormachtige weer in ons land zorgt elk jaar weer voor duizenden euro’s aan schade door afgewaaide dakpannen. Als dakpannen niet goed verankerd zijn, is dit niet alleen heel vervelend voor huiseigenaren, maar ook gevaarlijk voor voorbijgangers. Daarom is het belangrijk om dakpannen in het juiste patroon én met de juiste panhaak te verankeren. 
 

Dakpannen verankeren wettelijk verplicht

In Nederland is het verplicht om dakpannen te verankeren, om zo schade en ongelukken bij windvlagen te voorkomen. Dit is vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit. Als dakdekker ben je daarom verplicht om je wegwijs te maken in verankeringspatronen en verankeringsmethoden. 
 

Verankeringsadvies op maat

Wienerberger heeft een speciale verankeringstool ontworpen. Deze vind je binnen onze Koramic Dakplanner die te vinden is onder alle keramische dakpanmodellen in de productzoeker. Met deze tool bereken je snel en makkelijk de windbelasting van een dak, en krijg je binnen 3 eenvoudige stappen een verankeringsadvies.

De juiste panhaak kiezen

Elke dakpan heeft zijn eigen specifieke haak. Panhaken met een dubbele vleugel voor dakpannen zonder overlappende zijsluiting (OVH, Tuile du Nord 44, Tuile du Nord Opalys, Tuile du Nord 993 en Oude Holle 451) én panhaken met een enkele vleugel voor dakpannen met een overlappende zijsluiting (alle overige modellen).
Dakpannen worden verankerd met panhaken van roestvast staal. De manier waarop de dakpannen verankerd zijn, is niet alleen afhankelijk van de windbelasting van het dak, maar ook van het dakpanmodel. Wij hebben voor alle dakpannen de perfecte verankering
 
De TwinTikker
TwinTikker van Wienerberger is een innovatie op het gebied van dakpannen verankeren. Veel handiger én sneller in gebruik dankzij de speciale ‘spijkerkop’. Hij klemt twee diagonaal aangrenzende dakpannen. Na enkele ferme tikken op de kop van de Koramic TwinTikker zitten de pannen goed vast.
 
Enkele tikpanhaak
Deze panhaak wordt in de panlat getikt en valt in de sluiting van de dakpan.
 
Klikhaken
De klikhaak trek je om de panlat, en klik je vervolgens in de zijsluiting van de dakpan. Deze haken kun je al om de panlatten leggen voordat je de dakpannen legt. Dit maakt dakpanverankering volgens een dambordpatroon stukken eenvoudiger. 
 
Vorstklemmen
De nokvorsten voor de nokafwerking moet je mechanisch vastzetten. Als je ventilerende ondervorsten combineert met ruiter- en vorstklemmen, dan voldoet dit aan de normen voor mechanische bevestiging.
 

Nog vragen?

Nog vragen als bouwprofessional? Neem dan gerust contact op met de afdeling Technische Ondersteuning van Wienerberger via 088-11 85 111, of stuur een e-mail naar info.nl@wienerberger.com. Ben je particulier, dan verwijzen wij je graag door naar de bouwmaterialenhandelaar.