Verticale gevelbekleding

Een esthetische en economische oplossing voor nieuwbouw en renovatie van gevels

Keramische dakpannen zijn niet alleen geschikt voor hellende daken, maar ook als verticale gevelbekleding. Zeker de afgelopen jaren zien we een herleving van elementen uit de Amsterdamse School: een architectuurstroming waarin keramische dakpannen veelal gebruikt worden als verticale gevelbekleding. Een oplossing voor het bekleden van gevels die niet alleen duurzaam is, maar gebouwen ook een unieke uitstraling geeft.

Voordelen van dakpannen als gevelbekleding

Goed uitgevoerde gevelbekleding met dakpannen biedt een gebouw een fraaie, duurzame en onderhoudsarme bescherming tegen ons Nederlandse klimaat. Keramische dakpannen zijn niet alleen geschikt als verticale gevelbekleding bij nieuwbouw, ook voor gevelrenovatie zijn dakpannen het overwegen waard. Een gevelbekleding met keramische pannen is namelijk ideaal om gebreken als een slordige spouwmuur of slechte akoestiek te verhelpen.
 
Volop keus en fraaie afwerking
Onze Koramic keramische dakpannen  voor gevelbekleding zijn leverbaar in verschillende modellen, kleuren en afwerking: volop ruimte voor creativiteit. Dankzij onze vele keramische hulpstukken kun je de gevels bovendien volledig keramisch afwerken: van de hoeken tot aan de raam- en deurkozijnen. 

Ventilatie bij keramische gevelbekleding

Alleen bij een correcte verwerking profiteer je volledig van de voordelen van keramische gevelbekleding. Dat begint bij een goede ventilatie. Een geventileerde spouw (bij voorkeur minimaal 20 mm.) tussen de gevelbekleding en isolatielaag voorkomt het doorslaan van regenwater. Ook voert een goed geventileerde tussenlaag diffunderende waterdamp van binnen naar buiten af. Zo voorkom je vochtophoping – en daarmee aantasting en rot – in de achterliggende constructie. 
 
Bouwfysische voordelen van goede ventilatie
Goede ventilatie onder de keramische gevelbekleding heeft een aantal belangrijke bouwfysische voordelen: 
 • Geen vochtproblemen in de gevelconstructie door inwendige condensatie en/of regendoorslag.
 • Minimale uitzetting en krimp van de hoofddraagconstructie door geringe temperatuurschommelingen.
 • Door het toepassen van buitengevelisolatie worden plaatselijke koudebruggen tot een minimum beperkt.
Ventilatie met dampopen folie
Je beschermt de gevel tijdens de bouw tegen weersinvloeden met een zeer dampopen folie, zogeheten spinvliesfolie. Met een bouwfysische berekening van de dampspanningsverloop in de constructie, ontdek je of je ook aan de binnenzijde een dampremmende laag moet aanbrengen. 
 
Ventilatieopeningen
Voor een goede ventilatie is het noodzakelijk om te zorgen voor ventilatieopeningen aan de onder- en bovenzijde van de keramische gevelbekleding. Ook aan de onder- en bovenzijde van raam- en deuropeningen zijn ventilatieopeningen nodig. Let wel op: volgens het Bouwbesluit moet je ventilatieopeningen die groter zijn dan 10 millimeter voorzien van een vogelmuisschroot of ventilerende onderlat om te voorkomen dat insecten en ongedierte achter de gevelbekleding kruipen. 
 
Ventilatie bij hoeken
Het is belangrijk om de luchtspouw van de verschillende gevels met een ruiterplank te onderbreken op de hoeken. Zo voorkom je dat de overdruk aan de loefzijde van het gebouw invloed heeft op de overdruk aan de lijzijde van het gebouw, om daar tegen de dakpan aan te drukken. De overdruk kan zich dan namelijk via de spouw verplaatsen, in combinatie met windzuiging vergroot dit het risico dat de dakpannen van de gevel loskomen.

Aanbrengen dakpannen op de gevel

Naast goede ventilatie is ook de manier waarop je keramische gevelbekleding aanbrengt van groot belang. Denk hierbij niet alleen aan de montage, maar ook aan de eisen voor de achterconstructie. 
 
Algemene richtlijnen keramische gevelbekleding
 • Pas keramische dakpannen altijd toe als zelfdragende, vrijhangende gevelbekleding. 
 • Zorg ervoor dat de constructie met de keramische dakpannen sterk genoeg is om normale windbelasting en eigengewicht te weerstaan. 
 • Keramische dakpannen aan de gevel zijn niet geschikt om voorwerpen aan op te hangen. Veranker objecten altijd aan de achterconstructie. 
 • In dezelfde lijn: keramische dakpannen op de gevel kunnen geen stabiliteitsfunctie vervullen. 
Achterconstructie van de gevel
Houd voor het bepalen van de achterconstructie onder andere rekening met: 
 • (Wind)belasting van de keramische dakpannen
 • Maximale hart-op-hart-afstand van de stijlen (tengels), in verband met de panlatafmeting
 • Ventilatieopeningen (onder- en bovenaan de gevel, en bij raam- en deurkozijnen)
 • De dikte van de eventuele isolatielaag
 • Verankeringsmogelijkheden in de bouwkundige constructie 
 • Wettelijke voorschriften uit het Bouwbesluit
Bevestigingsmethode gevelpannen
Keramische dakpannen maak je aan de gevel vast met corrosiebestendige bevestigingsmiddelen. Je bevestigt elke dakpan aan de gevel met een rvs-schroef met EPDM-volgring in de kopsluiting, en een panhaak in de zijsluiting. Let wel op dat je kiest voor de panhaak die hoort bij het model dakpan. Kun je aan de linkerzijde van de gevel geen panhaak gebruiken? Verlijm deze dan aan de naastgelegen pan met Koramic MultiFix.

Nog vragen?

Nog vragen als bouwprofessional? Neem dan gerust contact op met de afdeling Technische Ondersteuning van Wienerberger via 088-11 85 111, of stuur een e-mail naar info.nl@wienerberger.com. Ben je particulier, dan verwijzen wij je graag door naar de bouwmaterialenhandelaar.