De duurzaamheid van panhaken

Waarom moeten in Nederland panhaken van roestvast staal gemaakt zijn?Hoe komt dat eigenlijk? Waarom zouden we geen panhaken van zink-aluminium gecoat staal gebruiken? Dat heeft allemaal te maken met hoe wordt omgegaan met de duurzaamheidseis binnen het Bouwbesluit.

Zink-aluminium gecoate panhaken

Volgens het Bouwbesluit moeten nieuwe gebouwen minimaal 50 jaar meegaan. Dat vraagt om duurzame materialen. Panhaken met een coating van zink-aluminium (ZiAl-coating) hebben een maximale laagdikte van 60µm. Over het geplette en gebogen deel wordt de coating ‘uitgerekt’, waardoor deze hooguit 40µm dik is. Bovendien zijn de uiteinden van panhaken afgeknipt, waardoor daar helemaal geen coating zit. Dat is vragen om roest! Een ZiAl-coating corrodeert 2µm per jaar. In het gunstigste geval hebben ZiAl-gecoate panhaken daarom een levensduur van 40/2 = 20 jaar.

Levensduur van 50 jaar voor rvs-panhaken

Het buigen en pletten van een rvs-draad heeft geen invloed op de duurzaamheid van de panhaak. Daarom hebben panhaken van rvs een levensduur van minimaal 50 jaar, waardoor de dakpannen minstens zo lang op het dak kunnen blijven liggen. Dat is fijn, want keramische dakpannen gaan zo’n 150 jaar mee. Met een beetje geluk hoeven ze in die tijd geen tweede keer bevestigd te worden.