De perfecte dakpanmix voor een oude uitstraling

VHV cottage rood
Veel mensen die hun dak laten renoveren, hebben specifieke eisen voor de uitstraling van het dak. Het liefst willen ze dat de nieuwe dakpannen zoveel mogelijk lijken op de oude dakpannen, omdat het dak van hun huis anders te veel opvalt in het straatbeeld. Ook voor grootschalige renovatieprojecten of nieuwbouwwijken in een oude architectuurstijl zoeken architecten vaak naar een passende authentieke dakpanmix.

Gemêleerde dakpannen uit oude ovens

Vooral woningen uit de jaren ’30, ’40 en ’50 hebben een gemêleerd dak met veelkleurige dakpannen. Dit komt omdat de keramiekovens in die jaren nog niet zo geavanceerd waren. De dakpannen uit een partij hadden daarom nooit allemaal exact dezelfde kleur. Een soortgelijk effect bereik je met een unieke dakpanmix. Door verschillende kleuren en afwerkingen door elkaar te gebruiken in een bepaalde verhouding, krijg je een authentiek resultaat. 
 

Mix van dakpannen samenstellen in de Wienerberger Dakentuin

In de Wienerberger dakentuin kunnen wij op basis van een foto van het oude dak de perfecte dakpanmix samenstellen. Dat doen we bijvoorbeeld samen met de consument, de dakdekker of de architect. Op een vlak van 4 vierkante meter leggen we 2, 3 of 4 dakpansoorten uit in een bepaalde samenstelling. Vervolgens spelen we met de verhoudingen, bijvoorbeeld meer rood of meer zwart, totdat de mix van dakpannen zo goed mogelijk lijkt op het oude dak. 

Veel voorkomende dakpanmixen

Vroeger had je in Nederland meer dan 50 dakpanfabrieken, die erg lokaal leverden. Daardoor zien we duidelijke verschillen per regio in de uitstraling van de dakpannen. Toch zijn er 3 soorten dakpanmixen die we vaak zien terugkomen: 
 
Dakpanmix 1

Dakpanmix 2
Deze mix van dakpannen is vooral populair in Midden-Nederland. 
 
Dakpanmix 3

Zelf een dakpanmix samenstellen?

Deze mixen van dakpannen geven een idee van de combinaties die vaak gemaakt worden, maar uiteraard zijn alle soorten combinaties en stijlen mogelijk. Maak gerust een afspraak voor een bezoek aan onze dakentuin om te kijken welke dakpanmix het beste past bij jouw project.