Duurzaamheid is vooral gewoon doen

Duurzame keramische cirkel
Wienerberger is trots op een lange historie in duurzaam ondernemen. Van klei tot eindproduct, van bouwen tot wonen, van hergebruik tot recycling. Wij werken met aandacht voor milieu, medewerkers en maatschappij.

Wienerberger en duurzaamheid

Onze keramische producten zijn duurzaam, al vanaf het prille begin. De klei winnen we uit Nederlandse rivieren en fabriceren we lokaal tot volwaardige bouwstenen met een lange levensduur. Onze bakstenen en keramische dakpannen vormen al eeuwenlang duurzame bouwmaterialen. In de monumentale panden van weleer en de moderne architectuur van morgen. Duurzaamheid is vooral een kwestie van doen. Samen met klanten en medewerkers bouwen we slimmer voor meer comfort, een lagere energierekening en zo min mogelijk impact op het milieu.

Klei als krachtige basis

Klei is een verweringsproduct van gesteenten. Ontstaan door inwerking van zon, vorst en wind. Sneeuw en regen voeren stukken steen vanuit de Alpen naar beken en rivieren, die het weer naar lager gelegen gebieden brengen. Stenen worden kiezels en kiezels worden korrels. De kleinste deeltjes vormen klei, die uiteindelijk als slib belandt in stilstaand water.
 
Eindeloos veel klei
Nederlandse uiterwaardenklei vernieuwt zichzelf steeds. De mens verbruikt bovendien minder klei dan er door de rivieren wordt afgezet. Zo blijft de klei oneindig beschikbaar.
 
Nieuwe natuur
Kleiwinning gaat hand in hand met het creëren van nieuwe leefgebieden voor planten en dieren. Sinds 1992 is er al 5.000 hectare nieuwe natuur overgedragen aan terreinbeherende instanties. Van deze dynamische natuur genieten mensen iedere dag weer.
 
Bescherming tegen overstromingen
Nederlandse rivierkleiwinning beperkt de negatieve gevolgen van klimaatverandering en verdiept de uiterwaarden. Zo beschermt het ons tegen het gevaar van een stijgend waterpeil.

Produceren met aandacht voor het milieu

De productie van keramiek kost energie. Dat is onoverkomelijk. Daarom drogen en bakken we zo efficiënt mogelijk. Onze doelstelling? Een CO2-reductie van 20 procent in 2020. Een forse ambitie, die we denken te behalen met energieterugwinning: door de warmte van het bakproces nog slimmer in te zetten in de drogerij. En door te koelen met stikstof in plaats van aardgas. Slechts een paar voorbeelden van onze milieubewuste werkwijze.

Keramische producten voor een duurzaam leefklimaat

De producten van Wienerberger dragen bij aan extra wooncomfort en zijn een duurzame keuze. Vrijwel ons hele assortiment is dan ook gewaardeerd met een DUBO-keurmerk. Ons straatsteengamma verkreeg daarnaast ook Greenlabel A.
 
Bakstenen metselwerk als beste duurzame klasse
Duurzaam bouwen gaat niet alleen over lange levensduur en energiebesparing. Het creëren van bestendige gebouwen is minstens zo belangrijk. Keramiek draagt bij aan tijdloze gebouwen met een blijvend mooie uitstraling en een eigen identiteit. Bakstenen metselwerk wordt gerekend tot de beste milieuklasse voor buitenspouwbladen.
 
Duurzame en blijvend mooie keramische dakpannen
Onze keramische dakpannen zijn duurzaam, blijvend mooi, onderhoudsvriendelijk, vormvast, brandveilig en vorstbestendig. Keramische dakpannen hebben een lange levensduur, soms tot wel honderd jaren. De technische en esthetische kwaliteiten blijven.
 
Comfort en energiebesparing met keramische blokken
De thermische warmteopslagcapaciteit van keramische binnenmuurstenen zorgt voor meer comfort in zomer en winter. De inzet van isolerende keramische binnenmuurstenen vermindert het energiegebruik. Daarnaast zorgen ze voor een gezond en ademend binnenklimaat.
 
Bewezen duurzame straatbakstenen
Onze straatbakstenen zijn de trotse bezitter van het ecologiepaspoort van NL Greenlabel. NL Greenlabel zet zich in voor duurzame buitenruimtes en heeft als doel het gebruik van duurzame materialen en producten te bevorderen. Dat we dit label verdienen is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar onze duurzame productiewijze en de levensduur van straatbakstenen: minimaal 125 jaar.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wienerberger werkt samen en ondersteunt projecten en organisaties met maatschappelijke relevantie zoals het Wereld Natuur Fonds, NL Greenlabel en Habitat for Humanity. Met Habitat for Humanity bouwde de Wienerberger-groep in Roemenië en Bulgarije al 155 keramische huizen voor gezinnen in nood. Wienerberger zorgt voor financiële support, technische kennis en levert er de Poriso en Porotherm binnenmuurstenen.