Handschoenen thuis laten: perfect afgebraamde dakpannen

Dakpannen worden gemaakt door een kleikoek tussen twee vormen te persen. Vervolgens worden de dakpannen afgesneden en op droogrekjes gelegd. Door deze productiemethode ontstaan er aan alle zijden van de dakpan kleine braampjes. Nadat de dakpan is geglazuurd, breken die braampjes soms af, waardoor streepjes rode klei bloot komen te liggen. Wienerberger heeft nu een manier gevonden om dakpannen perfect af te bramen.

Braampjes: storend voor dakdekkers

Braampjes zijn voor de perfectionistische dakdekker een doorn in het oog. Enerzijds is het niet fraai als een mooi geglazuurde dakpan rode streepjes aan de zijkant vertoont, als dakdekker heb je natuurlijk het liefste een uniform kleurresultaat. Anderzijds is het ook bij de verwerking onplezierig als een dakpan scherpe randen heeft. Dat kan tot kleine snijwondjes leiden. Daarom hebben wij onze afbramingstechniek geoptimaliseerd. 
 

Nieuwe afbramingsmachine

In de oude situatie was de positionering van de pan niet optimaal, waardoor niet alle zijden goed afgebraamd werden. Onze nieuwe machine drukt de dakpannen zeer stevig met alle zijden tegen de afbramers aan, zodat de braampjes er veel beter afgeschuurd worden. Bovendien zuigt de vernieuwde afzuiginstallatie direct het stof weg dat vrijkomt bij het afbramen van de dakpannen. Dit verbetert de werkomstandigheden van onze fabrieksmedewerkers aanzienlijk, wat een belangrijk speerpunt voor ons is. 
 

Positieve ontvangst van de nieuwe dakpannen

De eerste reacties op de nieuwe, perfect afgebraamde dakpannen zijn bijzonder positief. Uiteraard duurt het nog even voordat de volledige voorraad bij Wienerberger en de handelaren bestaat uit onze verbeterde dakpannen. Naar verwachting zijn eind 2016 alle Wienerberger Koramic dakpannen van Narvik Tegelen en Narvik Deest perfect afgebraamd.