Voldoende ventilatie met onderrollen

Een dak moet aan zowel de onder- als bovenkant open zijn, zodat de wind een soort schoorsteentrek heeft door de dakspouw. Met voldoende ventilatie voorkom je inwendige condensatie en aantasting van de panlatten en tengels.

De voordelen van een ventilerend dak

Een dak moet aan zowel de onder- als bovenkant open zijn, zodat de wind een soort schoorsteentrek heeft door de dakspouw. Met voldoende ventilatie voorkom je inwendige condensatie en aantasting van de panlatten en tengels. Gebruik je vlakke dakpannen? Dan is een ventilerende onderlat aan de dakvoet de beste keuze. Dit is een kunststof lat die ventilatie mogelijk maakt, maar ongedierte tegenhoudt.

Holle pannen

Bij holle pannen is een houten panlat met een kunststof kammetje genoeg. De holle pan laat de wind al voldoende toe. Met het kammetje voorkom je dat kleine knaagdieren en vogels onder de dakpannen kruipen. Om de nok open te houden en het onderdak tegelijkertijd te beschermen tegen ongedierte en weersinvloeden, gebruik je een onderrol. De onderrol is voorzien van kleine gaatjes om de doorstroom van lucht te bevorderen. Zo kan de wind vanaf de dakvoet er aan de bovenkant weer uit.

Over Geert

Geert Kamps is Productmanager Dak bij Wienerberger. Hij kent de bouw door en door, en adviseert dakdekkers over slimme toepassingen en het gebruik van innovatieve producten. Heb je een vraag voor Geert? Mail dan naar info.nl@wienerberger.com.