Accentueren met details | Zorgwoningen De Lathmer, Wilp

Trotse torens van gevlochten metselwerk en een enorm uitkragende dakrand zijn de blikvangers van de nieuwbouw-zorgwoningen op Landgoed De Lathmer in Wilp. Een bescheiden budget was geen beletsel voor mooie metselwerkdetails.

Accentueren met details

De Lathmer is een lommerrijke woonomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking. De bebouwing was er verworden tot een allegaartje. In 2008 luidde de noodklok, toen enkele gebouwen niet meer aan de eisen voor veiligheid en comfort bleken te voldoen. Kuiper Compagnons verzorgde het masterplan, Rik Lagerwaard Architecten kreeg een deel van de architectuuropdracht. Lagerwaard: We werken vaker samen, vooral bij complexe opdrachten met een druk op planning en budget. De procesgang in de zorg, met toezichtraden en harde uitgangspunten, lijkt weinig ruimte te bieden. Door ervaring weten we hoe we bepaalde dingen naar ons toe kunnen trekken.
 
Uitbundig gedoe
Voor een betere structuur van het landgoed gaat vrijwel het hele terrein op de schop. Alleen de bomen blijven: alle nieuwbouw wordt hier letterlijk tussen gezet. Drie blokken met grondgebonden woningen zijn nu opgeleverd. Lagerwaard: “De bebouwing is bijna in de bosrand geduwd, om in het midden een brink te creëren. De groepswoningen bestaan uit een aantal slaapkamers rond een woonkamer. Bij de woonkamers zijn de woningen geschakeld. Daar hebben we een accent gelegd in de vorm van een toren.” De torens zijn opgetrokken uit metselwerk in drie kleuren en verschillende verbanden. “De opdrachtgever wilde een klassieke detaillering, en die hebben we hem gegeven: zoveel mogelijk details per vierkante meter!” 
 
Efficiënt materialiseren
Met drie kleuren baksteen, waarbij de donkerbruine alleen in de torens is gebruikt, is een spel gespeeld met horizontaal en verticaal verband. “De metselaar was niet heel enthousiast, die wilde meters maken. Maar alles is voorbeeldig uitgevoerd op basis van onze tekeningen op schaal 1 : 10.” Het zo uitvoerig uitwerken van metselwerkdetails moet ook een liefhebberij zijn, erkent Lagerwaard. “En de opdrachtgever moet zich realiseren dat het een meerwaarde heeft. Bij een project van 5.000 m2 sneeuwt de detaillering onder in de massaliteit. Hier niet.” Onderzoek loont, zo bleek ook hier. In de zoektocht naar het baksteenassortiment, stuitte de architect in de Wienerberger-showroom op een budgetvriendelijke dakpan. “Een renovatie-pan (Koramic Modula, red.) die de voordeligste oplossing bleek. Het aantal kleuren in het assortiment is niet groot maar hier toereikend. En het past helemaal in het klassieke beeld.”
 
Architectenbureau: Rik Lagerwaard architecten BNA bv, Amersfoort
Terca gevelbakstenen: Blauwrood genuanceerd handvorm, waalformaat, Engels formaat, Cantilene handvorm, waalformaat (project specifiek) en Zwart handvorm, waalformaat
Koramic dakpannen: Modula gewolkt
 

Zorgwoningen De Lathmer, Wilp

Zorgwoningen De Lathmer, Wilp

Zorgwoningen De Lathmer, Wilp

Zorgwoningen De Lathmer, Wilp

Zorgwoningen De Lathmer, Wilp

Zorgwoningen De Lathmer, Wilp