Groen geglazuurde dakpannen | Wilrijk / Antwerpen, België

Het ontwerp van deze school is bijzonder: zelfs de gang naar de kleedruimtes is een ware eyecatcher dankzij de glanzende groen geglazuurde dakpannen.

Topsportschool groen geglazuurd

Levendige sporttempel

De Topsportschool in het Antwerpse Wilrijk in België is een onderwijsplek voor jonge sporttalenten. Het ontwerp van de school is bijzonder: zelfs de gang naar de kleedruimtes is een ware eyecatcher dankzij de glanzende groen geglazuurde dakpannen.
 
De school in Wilrijk is een van de drie belangrijkste sportscholen in de regio. De school biedt 20 uur per week regulier onderwijs aan. Daarnaast traint elke leerling 12 uur per week in zijn/haar tak van sport. De leerlingen zijn zorgvuldig geselecteerd door sportfederaties en alleen topatleten worden toegelaten tot de school. De focus ligt op zwemmen, judo, tennis en hockey, maar er worden ook andere sporten aangeboden.
 

Uitstekende infrastructuur

De locatie is gekozen vanwege de uitstekende infrastructuur in de omgeving: een ijshockeybaan, een zwembad, sporthallen en tennisbanen bevinden zich in de directe nabijheid. De faciliteiten van de school zijn niet alleen toegankelijk voor de leerlingen, maar staan buiten schooltijden ook open voor lokale sportverenigingen zodat de hele regio ervan profiteert.
 

Gemeenschapszin

De Topsportschool staat voor openheid en gemeenschapszin. Het open karakter komt ook tot uiting in de architectuur. Er zijn lange gangen en spiegelende en transparante oppervlakken waardoor mensen kunnen observeren en geobserveerd kunnen worden. De gemodelleerde betonnen sokkel met sportfaciliteiten geeft het gebouw ruimtelijke autonomie binnen een natuurlijke context. Bovenop de betonnen sokkel zit het schoolcomplex als een ''onderwijshub'' op de bovenste verdieping.
 

Geglazuurde tegels transformeren een gang in een kunstwerk

De gewone tegels trekken het groen van buiten naar binnen. De twee tinten groene glazuur maken van een spelersgang die meestal weinig charme heeft een levendige ruimte. De structuur, kleur, tastbaarheid en reflectie zorgen voor een muur met schubben die in sterk contrast staat met de huidkleurige roze kleur van de aangrenzende kleedkamers.
De school zorgt ervoor dat jonge veelbelovende sporters hun talenten kunnen ontwikkelen in de beste omgeving. En dankzij details als de levendige groene tegels past de school ook prachtig in de natuurlijke omgeving.
 

Feiten en cijfers

  • Projectnaam: Topsportschool, Wilrijk / Antwerpen, België
  • Architect: Compagnie-O architecten, Joke Vermeulen & Francis Catteeuw
  • Gebruikte producten: Koramic Aléonard groen geglazuurd in twee tinten
  • Jaar van oplevering: 2017

 

Koramic Aléonard Groen Geglazuurd | Antwerpen, België

Koramic Aléonard Groen Geglazuurd | Antwerpen, België

Koramic Aléonard Groen Geglazuurd | Antwerpen, België