Moderne grijze gevel | Londen, Engeland

Dit complex bestaat uit woonappartementen en bedrijfsruimtes die beide schuilgaan achter moderne grijze bakstenen gevels met opengewerkt metselwerk.

Moderne grijze bakstenen gevels

Grijze baksteen voor voormalige werkplaats

Foundry Mews is een nieuwbouwproject voor wonen en werken op een afgeschermd gebied van 800 m2 in Barnes in West-Londen in het Verenigd Koninkrijk. Het complex bestaat uit woonappartementen en bedrijfsruimtes die beide schuilgaan achter moderne grijze bakstenen gevels met opengewerkt metselwerk.
 
De locatie, een autowerkplaats die al lang niet meer in gebruik was, was verborgen achter traditionele winkelpanden. De opdracht voor deze uitdagende locatie was om ateliers en woningen te ontwerpen. De architecten kozen de vroegere stallingen als uitgangspunt voor de ateliers en woonruimte aan een besloten binnenplaats. Het ontwerp bestond uit zes maisonnettes boven een plint van ateliers met twee extra ruimtes en een appartement in het blok aan de noordzijde met een puntgevel. De bakstenen puntgevels en de leien daken vormen een vloeiend geheel met het omliggende straatbeeld en de moderne vlakken in het metselwerk scheiden de terrassen af van de appartementen.
 

Werkplaatskarakter

Het hele ontwerpconcept berust op het idee van een binnenplaats over de gehele lengte van de locatie, met toegang vanaf de begane grond naar zowel de bedrijfspanden als de woningen. Twee buitentrappen bieden toegang naar de woningen en benadrukken het 'werkplaatskarakter' van het ontwerp. De onderste verdieping van de maisonnettes is de woonetage en daarboven bevinden zich de slaap- en badkamer.

Verwijzing naar het industriële verleden

Grijze baksteen is het voornaamste materiaal en wordt in combinatie met de lokale standaardbaksteen gebruikt als verwijzing naar het industriële verleden van de locatie. Er is gekozen voor uniformiteit met bijpassende bakstenen voor de bestrating. Op de eerste verdieping zorgt het metselwerk voor vlakken met een open structuur - deze innovatieve oplossing voor planologische bezwaren is een kernelement in het ontwerp.
 

Duurzame constructie

In het project zijn duurzame elementen opgenomen zoals een plat groen dak, zonnecellen op de schuine daken, mechanische ventilatie met warmteterugwinning in de appartementen en een centraal gasverwarmingssysteem.
 

Feiten en cijfers

  • Projectnaam: Foundry Mews, Londen, Verenigd Koninkrijk
  • Architect: Project Orange, VK
  • Gebruikte producten: Terca Eastfield grijze baksteen Penter Hague Cream DF
  • Jaar van oplevering: 2016

 

Terca Eastfield Grey | London, Engeland

Terca Eastfield Grey | London, Engeland

Terca Eastfield Grey | London, Engeland