De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel

In het buitengebied van Bavel, onder de rook van Breda, realiseert Maas-Jacobs Bouwbedrijf BV een landhuis met gastenverblijf. De uitzonderlijke maat van de kavel, circa 30 bij 200 meter, wordt centraal gesteld door het ontwerp van een dun zwevend dak tussen de twee hoofdbouwdelen. Hierdoor wordt zowel de lengte van de kavel als het landelijke uitzicht in een bijzonder perspectief geplaatst. De villa krijgt een inhoud van circa 1.200 m3. Projectleider Ron van Elzakker en uitvoerder Piet Oostvogels vertellen over hun keuze voor ‘de hogere Poriso met gaten’.

De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel

Van Elzakker: “Aanvankelijk waren we best sceptisch over dit formaat binnenmuurstenen. Het was voor ons de eerste keer, en dan zijn de pakketten zelf nog wat duurder ook. Calculeren, en dan blijkt dat je 5.500 blokken minder nodig hebt dan met de oorspronkelijke formaten Poriso. Dan plannen, je moet afwachten of je het rendement in de verwerking kunt terugverdienen. We zijn begonnen met de binnenwanden, zitten nu precies op de oorspronkelijke planning. Na het stucwerk ga je inlopen.”

Oostvogels: “In het bestek stonden aanvankelijk blokken van het kleinere formaat. Voor de dragende muren hadden we twee weken gepland. Met deze grotere blokken komen we uit op iets meer dan een week. In principe moet het 30 procent sneller kunnen. In hetzelfde tijdsbestek zet je de binnenwanden en de dragende schil neer.”
 

Oostvogels: ‘Porotherm Poriso is een goed keramisch product, dat niet gaat krimpen en scheuren. Belangrijker nog: de mannen moet ermee willen werken. Zo niet, dan merk je dat in tien minuten. Zo’n lijmbakje, dat werkt gewoon en de lijm hardt supersnel uit. De stenen zijn 174 mm; dus 30 mm hoger, maar toch lichter van gewicht. Je pakt ze gemakkelijk op, lijmen en stapelen. Met de hand, want in de handen zit gevoel. En ’s avonds zijn ze niet meer zo moe, ha ha.”

Van Elzakker: “Voor de kim gebruik je een speciale mortel. Zorg voor een vlakke onderlaag, daarna is het bijna kinderspel. Iemand die een beetje handig is, kan lijmen. Je kunt er je eigen mensen voor inzetten, bent minder afhankelijk van onderaannemers. Want echt metselen moet je wél kunnen. Voor lijmen heb je geen leerschool nodig, het is hooguit de productinfo een keer doornemen.”

Oostvogels: “De lijm zit in een zak, kleine hoeveelheden. Geen grote silo’s, zelf mixen. Bijkomend voordeel: we zagen alle stenen in plaats van kappen. Zagen geeft minimaal afval en de reststukken zijn later weer in te zetten. De eerste bak puin is deze ochtend pas opgehaald.” Van Elzakker: “Het gaat goed, we gaan dit intern evalueren en promoten. Zeker voor het betere segment woningen met relatief veel binnenwanden is deze steen in combinatie met stuc een concurrentievoordeel.”
 
Architect: Grosveld Van der Velde Architecten, Breda
Leverancier: BMN (voorheen van Neerbos), vestiging Zaltbommel

De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel

De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel

De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel

De kwaliteit van keramiek, maar dan razendsnel