Uitbreiding Kunstmuseum Bazel

Het Kunstmuseum in Bazel is in 2016 met ca. 8.000 m2 uitgebreid om meer van zijn aanzienlijke collectie schilderijen te kunnen tonen. Voor deze uitbreiding ontwierpen de architecten een grijs bijgebouw dat via een ondergrondse gang verbonden is met het hoofdgebouw. De gevel is volledig opgebouwd uit bakstenen die door middel van een stikstofbehandeling hun rode en gele kleur zijn kwijtgeraakt. Hierdoor lijkt het gebouw op een ruwe, driedimensionale, zwart-witfoto.
 
De kleuren van de gevel bestaan uit kleuraccenten die richting de top steeds lichter worden. Het doel van het gebruik van bakstenen was dat het nieuwe gebouw bij het bestaande deel van het museum zou passen, maar toch een nieuwe en moderne uitstraling zou hebben. Ledverlichting zorgt voor speciale effecten door verschillende patronen en motieven op de gevel te projecteren.
 
Aan de binnenkant hebben de architecten zich ook gehouden aan het concept van kleurloosheid door alleen materialen in grijstinten te gebruiken. Hierdoor worden bezoekers aangemoedigd om zich volledig te concentreren op de tentoongestelde schilderijen. Dankzij de speciale architectuur en ontwerp maakt het museum een zeer belangrijk deel van de stad uit en wordt het beschouwd als een museumstuk op zich.
 
Architecten: Christ & gantenbein, Zwitserland
Locatie: Bazel, Zwitserland
Bouwperiode: 2012 - 2016
Winnaar categorie: Sharing public spaces
Bestemming: Kunstmuseum
Bruikbaar vloeroppervlak: 4,400 m²
Baksteensoort: Baksteen

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland

Grand Prize & Sharing Public Spaces | Kunstmuseum Basel Extension, Zwitserland