De verborgen schoonheid ontsloten | centrumplan, Aalten

Aalten formuleerde in 2009 voor het kernwinkelgebied Aalten het het centrumplan ‘De verborgen schoonheid ontsloten’. Een doordacht plan als stimulans voor de economische vitaliteit. “De vele verschillende soorten oude bestrating, typen straatmeubilair en gekozen kleurstellingen doen afbreuk aan het centrum. De nieuwe inrichting van de openbare ruimte en de uitstraling van gebouwen en objecten moeten het historische karakter versterken.”

De verborgen schoonheid ontsloten

De uitstraling van onder andere de Markt was onvoldoende, het centrum niet goed bereikbaar en parkeren een crime. Het kernwinkelgebied moest verkeersluw worden. Veel ging er de afgelopen jaren (2012-2015) op de schop. Voor de inrichting luidde het advies gebruik te maken van één bestratingsmateriaal dat van gevel tot gevel loopt, waarbij de karrensporen als verbijzondering en verwijzing naar de historie werden opgenomen.
 
Ordeningsprincipe
Eerste ordeningsprincipe was een obstakelvrije verkeersruimte van 3,50 meter breed, vanwege de bestaande bomen. In de verkeersruimte liggen de karrensporen een meter uit elkaar. De sporen zijn gemarkeerd door een rij klinkers in een afwijkende kleur waardoor zij visuele ondersteuning bieden aan de ‘rijbaan’. Tweede ordeningsprincipe was het werken met objectenzones, waar alle ‘obstakels’, zoals parkeervakken, bomen, fietsenstallingen, verlichting en straatmeubilair moesten komen.
 
Herkenbare inrichting
Met deze uitgangspunten als principe-inrichting is een heldere en herkenbare profilering van de openbare ruimte ontstaan. Het gebied straalt eenheid en rust uit. De gebakken materialen, de kleurstelling en kwaliteitsniveau van het straatmeubilair zijn in overeenstemming met het karakter van het centrum, de historische Markt en de groene parels rondom. Ook door de bestrating zijn de begin- en eindpunten van het kernwinkelgebied herkenbaar ingericht.
 
Ontwerp: Gemeente Aalten in samenwerking met De Hofmeesters, Aalten
Opdrachtgever: Gemeente Aalten
Aannemers: Dusseldorp Infra, Hoornstra BV, Reef BV, Hoftijzer Aannemingsbedrijf en NTP Infra
Sorteringen: Nero dikformaat en Hemelsblauw geglazuurde straatbakstenen - Wienerberger
Realisatie: 2013-2015
 

Nero DF | Centrumplan, Aalten

Nero DF | Centrumplan, Aalten

Nero DF | Centrumplan, Aalten

De verborgen schoonheid ontsloten

Centrumplan, Aalten