Duurzaam handhaven dorpse karakter | Oosteinde, Vriezenveen

In 2009 is voor Vriezenveen (gemeente Twenterand) een verkeersvisie opgesteld. Ook voor het te drukke Oosteinde. Een andere functie en inrichtingskenmerken verbeterden de leefbaarheid en verkeersveiligheid.

Duurzaam handhaven dorpse karakter

Wegverkeer zorgde jarenlang voor geluidsoverlast. Diverse woningen aan het Oosteinde stonden op de zogenoemde A-lijst. De geluidsanering werd aangepakt met de aanleg van een rondweg om het (vracht)verkeer om te leiden. Het Oosteinde zelf werd opnieuw en autoluw ingericht, inclusief een 30 km/uur-regime. Enkele bedrijven konden verhuizen naar een nieuw bedrijventerrein, wat voor minder bestemmingsvrachtverkeer zorgde.
 
Betrokkenheid
Mark Veelers, civieltechnisch werkvoorbereider bij de gemeente Twenterand: “Het Oosteinde ontlasten en daarmee het effect van de rondweg maximaliseren. Aanwonenden en het bestemmingsverkeer mochten de lange rechtstand niet als hinderlijk ervaren. De veiligheid voor fietsers en het parkeren konden beter. Het typische dorpskarakter moest worden behouden. Buurtverenigingen en LTO waren betrokken. Na diverse inspraakronden is de uiteindelijke inrichting door de gemeenteraad vastgesteld.”
 
Lange levensduur
Een ingewikkeld traject, dat tussen 2014 en 2016 in vier delen werd en wordt uitgevoerd. De materiaalkeuzes werden intern gemaakt. Veelers: “De keuze voor gebakken ten koste van een betonproduct kwam mede voort uit de duurzaamheidsgedachte. De levensduur van gebakken stenen is langer dan die van een betonnen steen. Gebakken is steeds weer her te gebruiken. Ook het dorpse karakter moest worden bewaard - een gebakken steen straalt deze sfeer uit. De dikformaat klinkers uit de rijbaan van het Oosteinde zijn, ondanks hun leeftijd, hergebruikt in de trottoirs. De klinkers waren kwalitatief nog in zeer goede conditie. Voor de (versmalde) rijbaan van het Oosteinde hebben we gekozen voor de Paviona in keiformaat.”
 
Ontwerp: Gemeente Twenterand
Opdrachtgever: Gemeente Twenterand
Aannemers: Sallandse Wegenbouw, Haarle
Aannemersbedrijf: Leemans, Vriezenveen
Sorteringen: Paviona KK80 - Wienerberger
Realisatie: 2014-2016

Paviona KK80 | Oosteinde, Vriezenveen

Paviona KK80 | Oosteinde, Vriezenveen