Focus op emancipatie in een ander decor | VoltaGalvani, Eindhoven

Woensel-West had altijd een lichtelijk berucht imago met hondstrouwe bewoners. De vrijgevochten mentaliteit werd in de wijkvisie uit 2011 mooi omschreven met ‘veel (zelf)oplossend vermogen’. Voor die visie tekenden de gemeente Eindhoven en de corporaties Trudo, Woonbedrijf en Domein. Met de nieuwe Voltastraat en Galvanistraat als blikvangers.

Focus op emancipatie in een ander decor

Uit de wijkvisie: “Uitgangspunt zijn de mensen en het bruisende karakter. Problemen aanpakken, het imago veranderen en de buurt vooruit helpen. Dat lukt niet met slopen en bouwen alleen. Wil er wezenlijk iets veranderen, dat moet de nadruk liggen op de mensen.” Woensel-West moest “levendig, kleurrijk en hip” worden, met een focus op emancipatie in een ander decor.

Een spilcentrum met basisschool, kinder- en peuteropvang, sportzaal, buurtinfo en activiteitenruimtes wordt gerealiseerd. Een vervallen hoekpand krijgt een nieuwe bestemming als tweedehands warenhuis, wat ook plek wordt voor vrijwilligers en mensen op zoek naar een baan, die hier een zinvolle en leerzame dag-invulling vinden. In het eigen wijkrestaurant kunnen jong en oud voor een prikkie eten en bijkletsen.

Keuze bestrating
Dat de bestrating gebakken is, spreekt bijna voor zich; althans, er zijn in de wereld maar weinig kashba’s die geplaveid zijn met beton of asfalt. Kuijpers: “Iedere ontwerper wil gebakken, omdat het mooier en sfeervoller is. Voor dit plan hadden we ook de wind van de gemeente mee. Het nieuwe beleid schrijft keramiek in veel meer kwaliteitsgebieden dan voorheen voor. Wat te maken heeft met de langere levensduur en de lagere kosten voor onderhoud.”

Levendige bewonersmix
Fris, kleurrijk en heel divers, met de kanttekening dat het groen nog niet echt tot wasdom is gekomen. Corporatie Trudo, altijd goed voor ten minste spraakmakende wijkvernieuwing, focuste op een levendige bewonersmix. De ‘emanciperende woningen’ van VoltaGalvani gaan van compact voor alleenstaanden en studerenden tot middelgroot voor tweepersoons huishoudens en royale woningen voor grotere gezinnen. Alle woningen zijn binnen een jaar na oplevering verkocht en verhuurd.

Sfeer van oosterse kashba
Met de emancipatie verandert het decor, conform de lokale traditie dat de straat een verlengstuk van de woning is. Een groenimpuls en verbrede woonstraten maken de buurt aantrekkelijker. De auto krijgt er een bescheiden plek. Voor aanhangwagens, verwaarloosde voortuinen, schotels aan de voorgevel en vuilnisbakken op straat is in feite helemaal geen plaats meer. 

Over naar deelplan VoltaGalvani, met de vorig jaar opgeleverde 110 betaalbare huur- en koopwoningen en 25 werkruimten. VoltaGalvani kreeg de uitstraling van een oosterse kashba, met zachte kleuren en binnenruimten. “Een intieme sfeer, leuk en leefbaar”, stelt Evert Kuijpers, ontwerper Openbare Ruimte van de gemeente Eindhoven. Over zijn vooral toetsende rol: “Er zaten aan het ontwerp nogal wat haken en ogen, ook qua consequenties voor beheer en onderhoud.” Ook bleek het budget niet op alle fronten toereikend. Kuijpers: “De beoogde straatverlichting moest een soort sterrenhemel worden. Geweldig idee, maar nogal luxe.

Ontwerp: Gemeente Eindhoven
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
Aannemer: Hanenberg, Oss
Sorteringen: Latina dikformaat en Astra dikformaat (project specifiek) - Wienerberger

 

Latina DF | Eindhoven VoltaGalvani plein

Latina DF | Eindhoven VoltaGalvani plein

Latina DF | Eindhoven VoltaGalvani plein