Gebakken bestrating voor ultramodern ontspannen

Gebakken bestrating voor ultramodern ontspannen | Particuliere tuin, Kortrijk

Tuin- en landschapsarchitect Filip van Damme heeft een puike eigen stijl. In Marke, een deelgemeente van Kortrijk, zien we zijn visie in het echt. “Met behulp van duurzame materialen creëer ik tijdloze tuinen. Mijn ontwerpen stralen rust uit. Of het nu gaat om een stads- of landschappelijke tuin, het is steeds een boeiende uitdaging om een evenwichtig resultaat na te streven.”

Gebakken bestrating voor ultramodern ontspannen

Van Damme is gefascineerd door het tijdloze aspect van landschappelijk denkende opdrachtgevers. Zijn voorkeur: ongecompliceerd en zonder strakke regels. Daarover: “In de natuur ontstaat niets zonder reden. Elk element in een tuin moet zinvol zijn.” Om de tijdloosheid van zijn ontwerpen te benadrukken, gebruikt Van Damme vooral duurzame materialen. “Het leven wordt gekenmerkt door een hectisch tempo. Veel mensen willen in hun vrije tijd ontspannen. Vandaar mijn voorkeur voor makkelijke en onderhoudsarme tuinen, waar men kan ontspannen en even weg is uit het dagelijkse leven.”
 
Zwarte Caron tegelformaat
In Kortrijk zien we heldere lijnen met een afwisseling van planten en verharde delen. Voor deze moderne woning was het zoeken naar een straatbaksteen die de stijl van het woonhuis moest versterken. De zwarte Caron (in tegelformaat) bleek de oplossing. “Met zijn vierkante formaat lijkt het eerder een tegel dan een conventionele tuintegels. Voor moderne tuinen geeft deze tegel me de vrijheid om creatief te ontwerpen. Terwijl de klant van alle voordelen van gebakken bestrating profiteert. Ja, bij het horen van keramische straatstenen denken mensen vaak aan rustieke, klassieke architectuur en aan donker of roodbruin. Ten onrechte, er zijn genoeg kleuren, afwerkingen en formaten om keramiek in een ultramoderne tuin te leggen.”
 
Nesten en grotten
Belangrijk cultuuraspect is het streven naar gelijkwaardigheid tussen docenten en studenten. Het schoolgebouw kreeg een open, flexibele structuur. De cilindervorm zorgt voor een gunstige verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. Ook is de cilinder niethiërarchisch: elke verdieping heeft in essentie dezelfde vorm en hetzelfde uitzicht. De verdiepingen zijn georganiseerd volgens het principe van ‘het nest en de grot’. De nesten zijn de rationele ruimtes met vast gebruik zoals practicumlokalen en kantoorfuncties. De grotten zijn spontaan, om te ontdekken en voor de praktijk van het nieuwe werken.
 
Rust en evenwicht
Een looppad verbindt een verhoogd terras met het huis. Langs dit pad werden alleen de opstaande randen uitgevoerd met gebakken tegels. Voor het loopvlak zelf werd een laag grind, in dezelfde kleur als de tegels gekozen. Het geheel straalt een gevoel van rust en evenwicht uit, het heeft ervoor gezorgd dat de uiteindelijke doelstellingen van de eigenaar én de ontwerper werden gerealiseerd.
 
Ontwerp: Filip Van Damme, Bellegem (BE)
Sorteringen: Wienerberger - Caron tegelformaat (project specifiek)

Gebakken bestrating voor ultramodern ontspannen

Particuliere tuin, Kortrijk

Gebakken bestrating voor ultramodern ontspannen

Particuliere tuin, Kortrijk