Frisse uitstraling voor jeugdgebouw

Frisse uitstraling voor jeugdgebouw D'n Hazenkamp Nuland

Nieuwbouw jeugdgebouw D'n Hazenkamp | Nuland

Architect Ad van den Bosch woont in Nuland en was altijd al actief betrokken bij jeugdwerk en culturele activiteiten in de buurt. “In het kader van een provinciaal plan om dorpen op te knappen, werd er geld beschikbaar gesteld voor de sloop van het oude jeugdgebouw en de nieuwbouw van D’n Hazenkamp”, blikt Van den Bosch terug. 

“Men kwam in eerste instantie bij mij aankloppen voor advies. In tweede instantie heeft dat geresulteerd in een opdracht van de gemeente om de nieuwbouw van het jeugdgebouw te ontwerpen en uit te voeren”, licht Van den Bosch zijn betrokkenheid bij het project toe.

Vrolijke kleuren

Het jeugdgebouw wordt gebruikt door diverse verenigingen. Hier is rekening mee gehouden in het ontwerp en de uitvoering. “Allereerst is er overleg geweest met de welstandscommissie over de uitstraling van het gebouw ten opzichte van de rest van de omgeving”, legt Van den Bosch uit. “De bebouwde omgeving is vrij neutraal van kleur. Ik vond dat het jeugdgebouw best een frisse uitstraling mocht krijgen. Juist omdat het een gebouw voor de jeugd is, zijn vrolijke kleuren gebruikt. Het mocht ook zeker een kenmerkend gebouw zijn in de omgeving. Dus een soort herkenningspunt om op te vallen. Dat is zeker gelukt”, besluit Van den Bosch.

Mooie kleurenmelange

Het was voor Van den Bosch vanaf het begin al duidelijk dat deze uitstraling met baksteen bereikt moest worden: “In Brabantse dorpen wordt veel met baksteen gebouwd. Om het gebouw te verbinden met de omgeving is daarom besloten om de gevel in baksteen uit te voeren.”

Om een mooie kleurmelange te creëren is Van den Bosch bij Wienerberger in Zaltbommel langs geweest voor advies. “In de Wienerberger Expo is een complete collectie van bakstenen in verschillende kleuren en vormen te vinden”, vertelt Van den Bosch. “We hebben allerlei kleuren bij elkaar gelegd, van fel geglazuurde strengpersstenen tot handvorm bakstenen in rustige tinten. Daarmee zijn we wat aan het rommelen geweest om tot de uiteindelijke kleurmelange te komen. Je moet ook rekening houden met de afmeting van de verschillende bakstenen en hun formaat. Daar hebben ze mij bij Wienerberger goed over geadviseerd”, aldus Van den Bosch.

Toekomstbestendig

Een gebouw dat plek biedt aan allerlei jeugdverenigingen moet tegen een stootje kunnen. Van den Bosch zegt hierover: “De afwerking binnen is redelijk stootbestendig. Het interieur is stevig afgewerkt met roestvrijstalen platen en hout op de wanden en alle deuren zijn van een kunststof laag voorzien. Het moet allemaal tegen een stootje kunnen, zodat het gebouw weer even mee kan.”

Ook qua duurzaamheid is er rekening gehouden met de toekomst. “Uiteindelijk is gekozen voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie en zonnepanelen op het dak”, vertelt Van den Bosch. “Het energieverbruik van het gebouw voldoet aan de hoogste eisen in het kader van het Bouwbesluit.”

“De gebruikers zijn allemaal erg enthousiast”, merkt Van den Bosch. “Ze vinden het een prachtig gebouw. Het jeugdgebouw sluit als een soort jas aan op de behoeften van de zeer tevreden gebruikers.”

  • Ontwerp/architect: Ad van den Bosch, Nuland
  • Opdrachtgever: Gemeente Maasdonk
  • Constructeur: Aannemingsbedrijf Gebroeders van de Ven B.V., Heesch
  • Jaar van realisatie: 2013
  • Gevelbakstenen: Blauw geglazuurd, Rood geglazuurd, Wit geglazuurd, Geel geglazuurd, Dommelrood,

Toegepaste producten

Onderstaande producten zijn toegepast in dit project. Naast technische informatie vind je op de productpagina's ook verwijzingen naar beschikbare tools en services. Daarnaast tonen we diverse referentieprojecten waar dit specifieke product ook is toegepast.

Meer referentieprojecten