Herinrichting marktplein Winschoten, Wienerberger - Pente rood en Pente geel

Herinrichting Marktplein Winschoten | gemeente Oldambt

Het Marktplein van Winschoten is zo zorgvuldig vernieuwd, dat we dit project moéten bespreken. De openbare ruimte kreeg er de aandacht die het verdient. Met een niet alledaagse combinatie van natuur- en straatbaksteen.

Herinrichting Marktplein Winschoten

Winschoten vormt het eeuwenoude centrum van de grotere gemeente Oldambt. Gesticht in 1391 dankt het haar ontwikkeling, ook als vesting, aan de ligging op het kruispunt van de handelsweg tussen Groningen en het Duitse Münster en het riviertje de Rensel. Welvaart zou later komen, toen de agrarische regio de geuzennaam ‘graanrepubliek’ verwierf. Winschoten heeft een sfeervolle binnenstad. Blikvangers zijn het stadspark, het rosarium, de drie Groninger molens en de Romano- Gotische kerk uit 1270 op het Marktplein.

De reconstructie van genoemd plein begon in 2008. Projectleider Harry Karreman van de gemeente Oldambt: “Het oude plein oogde gedateerd. De parkeervakken waren niet eenduidig aangelegd en sommige waren voorzien van onhandige banden. Het plein had zowel een verkeers- als verblijffunctie. Met de reconstructie is de auto ondergeschikt geworden, ook om het evenementenbeleid een impuls te kunnen geven. De focus ligt nu op rust, kwaliteit en verblijven.”

Bij een eerdere vernieuwing van het centrum, eind jaren ’90, was gebruik gemaakt van gebakken straatstenen met natuursteen voor de afwerking. De lijn van toen is doorgetrokken naar het plein. De klinkers bleken niet meer leverbaar. “Met Wienerberger hebben we gezocht naar een alternatief dat er heel dicht bij komt”, aldus Karreman. “Het materiaalgebruik, gebakken klinkers met natuursteen, vormt echt een mooie combinatie.”

In Winschoten werden strakke, strengpers straatstenen gelegd, in tegenstelling tot de vaker gebruikte vormbak. Bijzonder aan het ontwerp van het plein is de ‘gele ellips’ rondom de kerk. Karreman: “De ellips met de afwijkende kleur accentueert de mooie kerk. De kerk is een blikvanger geworden, ook door de verlichting.”

Karreman is “absoluut trots” op dit project. De foto’s bewijzen zijn gelijk. En let wat ons betreft ook op de bomen, fraai aangeplant in een gebogen lijn, de ellips in de bestrating sierlijk volgend.

Project: herinrichting Markt Winschoten
Opdrachtgever: gemeente Oldambt, Harry Karreman
Architect: HKB Stedenbouwkundigen Groningen, Jeroen Boels
Aannemer: MNO Leek, Berend Haaier
Sorteringen: Penter rood, 200x100x62 en Penter geel, 200x100x62 (project specifiek) - Wienerberger

 

Herinrichting marktplein Winschoten, Wienerberger - Pente rood en Pente geel
Herinrichting marktplein Winschoten, Wienerberger - Pente rood en Pente geel