Hoe Drenthe 2.000 nieuwe daken kreeg | Woonservice Westerbork, Drenthe

Woonservice Drenthe renoveerde sinds 2009 zo’n 2.000 woningen uit de tijdspanne 1935-1982. Zeker 90% kreeg nieuwe dakisolatie.

Hoe Drenthe 2.000 nieuwe daken kreeg

Hendrik Timmer, werkvoorbereider/opzichter bij Woonservice: “In 2009 maakten we met de provincie en onze gemeenten afspraken om onze woningen vóór 2015 minimaal op energielabel C te brengen. De crux zat ‘m in de dakisolatie. We hebben meteen naar de integrale onderhoudstoestand gekeken. Dit kwam er meestal op neer dat we alles hebben vervangen: dakpannen, dakgoten en tuimeldakramen.” 
 
Per woning € 7.000,-
Woningcorporaties verduurzamen hun bezit, juist nu. Het bezit van Woonservice, in totaal zo’n 5.000 stuks, staat verspreid over 35 dorpen in Drenthe. Lastig qua logistiek en planning. Timmer bezocht met eigen vaklieden de woningen en bracht de dakopbouw en detaillering in kaart. Tekeningen, maatvoeringen, foto’s en notities completeerden de dossiers. De werkomschrijvingen en bestekken maken, bleek een continu proces van alweer vijf jaar. De begroting kwam Timmer uit op gemiddeld € 7.000,- per woning. De directie reserveerde budget om de investering niet door te hoeven berekenen. Want: de corporatie wordt er zelf ook beter van, door lagere onderhoudskosten. 
 
Langere levensduur 
Op het gros van de daken lag verouderd beton. Deze pannen werden vervangen door keramiek, vanwege de langere levensduur en de mogelijkheid van een ‘matglanzende pan’ die schoon is en dat blijft. Timmer koos voor Koramic Modula. Dit model is standaard 30 centimeter breed zodat de pan op elke stramienmaat past. Timmer: “De pan is van goede kwaliteit, heeft een mooie uitstraling en dezelfde maatvoering als de sneldekpan die er eerst op lag. Toen de kosten ook nog eens bleken mee te vallen, waren we om.” In Drenthe werden zo een slordige anderhalf miljoen dakpannen vervangen. En ze liggen er nog, ook na de razende storm annex vuurdoop van 28 oktober 2014. Aardig gebaar: op 25% van de dakvoetlengtes zijn vogelvides geplaatst, oftewel 25.000 nestgelegenheden voor de huismus.
 
Opdrachtgever: Woonservice Drenthe, Westerbork
Aannemer: Hunebouw, Hoogeveen
Gebruikte dakpannen: Modula zwart edel-engobe, Modula leikleur mat, Modula natuurrood – Wienerberger  Tegelen
Oplevering: 2013
 

Hoe Drenthe 2.000 nieuwe daken kreeg | Woonservice Drenthe, Westerbork

Hoe Drenthe 2.000 nieuwe daken kreeg | Woonservice Drenthe, Westerbork

Hoe Drenthe 2.000 nieuwe daken kreeg | Woonservice Drenthe, Westerbork