Singer is het culturele middelpunt in het dorp Laren. Ooit begonnen als museumvilla met beeldentuin, is het Singer ook een plek voor podiumkunst. Met de recente uitbreiding heeft het een state-of-the-art theater en grote publieke foyer. De nieuwe gevel refereert aan de lokale context: speciaal gevormde bakstenen zijn ingezet om het gewenste horizontale effect te bereiken.

De nieuwe foyer maakt een letterlijke verbinding tussen de bestaande bebouwing, de beeldentuin en het nieuwe theater. Architectenbureau krft maakte in samenwerking met Sanne Oomen van Oomen Ontwerpt het ontwerp voor de nieuwbouw. Oscar Vos, architect en partner bij krft: ‘Voor ons was het de eerste keer dat we een theater mochten ontwerpen. We zijn daarom begonnen met een heel uitgebreid onderzoek, hebben dagenlang meegelopen met de medewerkers van Singer. Vanuit dit proces is het ontwerp gegroeid.’
 
Voor de gevel van de nieuwe foyer is gekozen voor een langwerpige steen in een lichtgrijze kleur. Vos: ‘We hebben deze speciale kleur gekozen om de plint een licht en toegankelijk karakter te geven. De lange stenen zijn in wildverband gemetseld en hebben een lichte voeg: het wordt zo een monochroom vlak, dat leidt naar de entree.’ Die entree geeft meteen een doorkijkje naar de achterliggende beeldentuin, die is ontworpen door Piet Oudolf.

Horizontale referentie | Singer, Laren

En dan prijkt het theater boven de hoge plint. ‘Die hebben we terughoudend in willen passen, want eigenlijk is de vorm te groot voor het dorp. Er is goed gekeken naar de vormen en kleuren van  omringende gebouwen, waaronder veel daken met gebakken, platte pannen. Daaruit volgde het idee om een taludsteen te gebruiken: een speciale vormsteen met een scherp randje, waarmee je met bepaalde lichtinval mooie horizontale schaduwwerking krijgt.’
 
Vos omschrijft de ontwikkeling van die steen als spannend: ‘Samen met Wienerberger hebben we de vorm ontwikkeld. Er was een vergelijkbare mal, waar we aanpassingen op hebben gemaakt. Daarbij hebben we nieuwe mallen ontworpen voor de hoekstenen: een boeiend proces!’ De taludstenen zijn gebakken in een mengelmoes van kleuren. ‘Als patchwork, letterlijk samengesteld uit kleuren van gebouwen uit de omgeving. En natuurlijk mooi passend bij de villa’, vertelt Vos. Met de scherpe horizontale lijnen gaat het gebouw op in het landschap. ‘Vooral in de ochtend en in de avond is het licht op de gevel prachtig’, aldus een tevreden architect.
 
Projectinformatie
  • Projectnaam: Singer Laren
  • Architect: Oscar Vos, KRFT & Sanne Oomen, Oomen Ontwerpt
  • Client: Singer Laren
  • Producten: Terca Speciaal Grijs WS LF 510, Terca Custom Design WF
  • Jaar van oplevering: 2017

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren

Horizontale referentie | Singer, Laren