Kernwaarden als bouwstenen

Kernwaarden als bouwstenen | Vlijtsekade, Apeldoorn

De Vlijtsekade is een nieuwbouwplan aan het Apeldoorns Kanaal en een beeldbepalend deel van de te realiseren Kanaalzone. De Kanaalzone is een binnenstedelijk bedrijventerrein van 200 hectare, kent 35 ontwikkellocaties en de ombouw zal zo’n 20 jaar duren. Het gebied, zo ook de Vlijtsekade, wordt ontwikkeld aan de hand van vijf kernwaarden: erfgoed als inspiratiebron, multifunctioneel gebruik, water als kans, Apeldoorns groen en verbinden/ontmoeten.

Kernwaarden als bouwstenen

De Vlijtsekade is op loopafstand van het centrum, maar moest rust uitstralen. Het stedenbouwkundig plan kenmerkt zich door een ‘kamstructuur‘ in de vorm van een kade langs het kanaal waarop hofjes aansluiten. Bij de tot loftwoningen ontwikkelde loods is een groene binnenhof gevormd, met ruimte voor parkeren. De kade zelf is autoluw. Over het handhaven van de kadeloods als markant monument stelt architect Hanneke Rinkel (Sacon): “De loods was het uitgangspunt voor de robuuste en tegelijk vriendelijke architectuur van de nieuwbouw. Als je geschiedenis in een plan kunt integreren, wordt het plan daar altijd beter van.” De architectuur van de kadewoningen refereert deels aan de loodsen, met repetitieve en gelaagde bakstenen gevels en deels aan de statige villa’s c.q. de oude directeurswoningen.
 
Derde leven voor straatbaksteen
Kanalenkoning Willem I zorgde vroeg 19e eeuw voor de aanleg van ook het Apeldoorns Kanaal. De waterweg richting de IJssel was altijd een landmark voor ‘buitenstad’ Apeldoorn. En water fascineert, ook zonder de bedrijvigheid van het laden en lossen. Voeg daar de weidse uitzichten aan toe en je hebt een mooi perspectief voor de toekomst. De bestrating is gebakken, wat een morele verplichting is voor zo’n stoer historisch gebied. Wienerberger leverde ruim 150.000 Novoton KK70. Projectleider John Assink: “Apeldoorn geeft de voorkeur aan duurzame materialen. Bij straatbakstenen is dat enerzijds het mooi blijven na verloop van jaren, anderzijds de lange levensduur van het product. Straatbakstenen krijgen bij ons ook een tweede soms derde leven. Ook is het zo dat de Novoton zo langzamerhand onze standaard steen is, die we op meerdere locaties in de gemeente gebruiken.”
 
Robuust keiformaat
Vormgever Han Goudswaard: “Het project voegt een nieuwe typologie wonen toe aan het bestaande milieu in Apeldoorn. Wonen aan een kade, volop ruimte om te zitten of spelen of je eigen bootje aan te leggen. Een stoere kade zonder indeling, zoals vroeger. Bij die sfeer hoort een stoere straatsteen in een robuust keiformaat. De gestrooid geplante, incidentele bomen voegen sfeer toe en zwakken het anders als te stenig ervaren woonmilieu af. Groene steunpunten met de juiste ecologische functie.”
 
Ontwerp: Gemeente Apeldoorn
Opdrachtgever: Gemeente Apeldoorn
V.O.F. Bouwfonds-Nikkels
Aannemer: Jan Zevenhuizen BV, Apeldoorn
Sortering: Novoton KK70 (project specifiek) - Wienerberger
Realisatie: 2012-2013

Kernwaarden als bouwstenen

Vlijtsekade, Apeldoorn

Kernwaarden als bouwstenen

Vlijtsekade, Apeldoorn

Kernwaarden als bouwstenen

Vlijtsekade, Apeldoorn

Kernwaarden als bouwstenen

Vlijtsekade, Apeldoorn